zaterdag 9 februari 2019

‘Extreemlinks heeft de klimaatbeweging gekaapt’


— Banksy, graffiti kunstwerk. —
Sinds een week wordt mijn mailbox, meer nog dan anders, overstelpt met rechtse bagger. Zoals met die mail van iemand die uitvlooit waar de jonge klimaatactiviste Anuna De Wever op vakantie gaat en als volgt besluit: Waar haalt ze het geld vandaan? Pa en ma natuurlijk! En dat meisje moet ons een geweten schoppen? Hallo!’ Dat staat daar dus echt hé.
Dat bericht zit al in mijn bus nog voor Joke Schauvliege een klimaatcomplot ontbloot. Dat ze daarna met veel bittere tranen moet toegeven dat ze die dingen uit haar duim zuigt, weerhoudt katholiek Vlaanderen geenszins om ermee door te gaan.
Manu Desutter, oud-senator van CD&V, verspreidt een bericht van ene Paul Van Akolyen die de eenzijdige berichtgeving van de pers aanklaagt. De Paul weet immers dat de moeder van Anuna door Groen betaald wordt. Ook dat blijkt uit de katholieke duim gezogen te zijn. Dagblad De Tijd schrijft daar op 7 februari over: ‘Van der Heyden voelde zich gisteren genoodzaakt te reageren op de speculaties. ‘Ik ben ontsteld over de aantijgingen dat mijn bedrijf achter de schermen zou betaald worden of te maken zou hebben met Groen. Dat is onwaar.’
Geen complot dus en geen geheime geldlijn die naar Groen leidt. Maar wat dan wel, want er moet toch iets van fake nieuws te bedenken zijn dat in de hoofden blijft hangen? Gelukkig kaapt CD&V-voorzitter Wouter Beke net op tijd de kwestie. In De Morgen van 9 februari zegt hij: ‘Extreemlinks heeft de klimaatbeweging gekaapt’.
Voor dat laatste valt zeker iets te zeggen, zoals ook voor wat volgt. De katholieken hebben de hemel gekaapt; radicaal rechts heeft de CD&V-kiezers gekaapt. Anderzijds heeft CD&V het onderwijs gekaapt, de partij van het extreme midden heeft bovendien het ziekenhuiswezen gekaapt en alsof dat niet genoeg was heeft de christen-democratie ook nog de boerenstand gekaapt. Enerzijds hebben de flaminganten de Vlaamse beweging gekaapt, anderzijds heeft CD&V het enerzijds-anderzijds gekaapt. De pastoors hebben de kerken gekaapt, net zoals de paus Christus gekaapt heeft. Aan de kust heeft Jean-Marie Dedecker Middelkerke gekaapt, Greenpeace heeft tal van klimaatacties op zee gekaapt, Electrabel heeft de kernenergie gekaapt, de paters hebben het kloosterleven gekaapt, opiniemakers hebben de opinie gekaapt, Bart De Wever heeft het electoraat gekaapt, de auto-industrie heeft onze mobiliteit gekaapt, de Boerenbond heeft Joke Schauvliege gekaapt, de bank heeft het spaargeld van de brave katholieke spaarders gekaapt, Joke Schauvliege heeft bittere tranen gekaapt, de nonnen hebben mijn kindertijd in de kleuterschool gekaapt. De verkavelaars hebben het platteland gekaapt, de wasmiddelenindustrie heeft het begrip witter dan wit gekaapt. Een regenzone heeft zopas het land van west naar oost gekaapt. En de Russen hebben hier De Laatste Vuurtorenwachter gekaapt.

Flor Vandekerckhove

2 opmerkingen:

Dirk Cosyns zei

Allemaal subversieve beroepsagitatoren....(VDB), niets nieuws onder de zon.

Moois van mie zei

en wie heeft de kapers gekaapt?