donderdag 26 januari 2023

1987, een verhaal op de Oostendse Oosteroever


Mijn Facebookpagina zegt dat mijn voornaam Liefke is en mijn naam Mores. Onzin natuurlijk, maar begrijpelijk, wanneer je ’t verhaal kent. Liefke Mores is de naam van een werkgroep die we in 1987 op de Oostendse Oosteroever stichten. Dat gebied heet historisch Lissemores, van lis en morre, mettertijd verbasterd tot liefkemores. De werkgroep krijgt later een juridisch statuut, wordt een vzw. Die vereniging bestaat inmiddels niet meer, maar mijn internetconnectie, e-mailadres en facebookpagina dragen daar nog altijd de sporen van. Da’s niet erg, maar op FB zijn er nu wel die me aanschrijven als Beste Liefke, iets wat ik echt niet ben, écht niet — alles behalve een liefke!
In 1987 woon ik nog in Gent. Op de Oostendse Hendrik Baelskaai huur ik evenwel een atelier, waar ik me door het typische kaaileven laat inspireren. Ik volg daarin de IJmuider Kring↗︎, droom van iets soortgelijks in Oostende. Ik brainstorm erover met Willy Versluys↗︎ en Daniël Crabeels↗︎. Er groeien plannen. We halen fotografiestudenten van het Gentse Kunstinstituut naar de visserij en stellen het resultaat tentoon in de vismijnkantine; we overwegen een project van gevelschilderijen; hopen een houten vissersschip van de sloop te redden; de term ‘Visserijdagen’ valt… Er komt medewerking van Ivan Schamp↗︎, wijlen Guido Houben, Marc Loy↗︎, en ik probeer ook Oostendse kunstenaars naar het gebied te lokken. Eind november tip ik de pers over de werkgroep. Dat bericht wil ik ook in Het Visserijblad plaatsen, ik klop aan bij uitgeefster Martine Vandenberghe. Die zegt dat ik mijn persbericht weer mee mag nemen: Het Visserijblad↗︎ is niet langer rendabel, ze geeft er de brui aan. Een Oostends tijdschrift dat sinds 1933 bestaat↗︎, wordt opgeheven. 
De werkgroep Liefke Mores steekt daar een stokje voor, maar da’s weer voer voor een ander verhaal. Kortelings op dit scherm!


Gedichtenweek, van 26 januari tot 1 februari

De e-boeken (pdf) van Flor Vandekerckhove zijn gratis. Mail erom (en vermeld de titel): liefkemores@telenet.be↗︎.

Geen opmerkingen: