zaterdag 1 maart 2014

Lijsternest (interludium 2)


Stijn Streuvels in het Lijsternest.
Eigenlijk zou ik een gevierd schrijver van korte stukjes moeten zijn, zoals mijn held A.L. Snijders er een is. In de brievenbus zou ik dan een uitnodiging vinden om een wijle in het Lijsternest te resideren, ten huize van Stijn Streuvels, net zoals de grote Snijders dat op de Angora Hoeve van Henriette Roland Holst gedaan heeft.
Ik zou daar over de beemden uitkijken, een beetje zoals ik hier nu ook al doe, en korte stukjes schrijven zoals dit. ’s Middags zou ik de fiets — misschien wel de gerestaureerde velo van Stijn zelve — uit de berging halen en ermee naar de Aldi rijden, zoals Snijders dat gedaan heeft, maar dan op zijn eigen fiets en naar de Albert Heijn. En daarna zou ik weer een stukje schrijven zoals dit. ’s Avonds zou ik, naast de haard gezeten, zo’n stukje, de inkt nog vers — printerinkt wellicht — voorlezen aan cultuurtoeristen, en naar huis verlangen, naar mijn gewone stek bij het raam, van waaruit ik over het dierenpark van camping Duinzicht kijk, waar de dingen, naar het woord van de jonge Nyk de Vries, gebeuren omdat ze rijmen.
Kijk, ’t is weeral van dat. Ik herinner me opeens dat ik wel degelijk, en meer dan eens, in het huis van Streuvels geslapen heb. Niet in zijn Lijsternest natuurlijk, want daar slaap je niet, daar resideer je, maar in de bakkerij in Avelgem, waar de schrijver voor de klanten gewoon Frank heette, net zoals de zoon van de bakker die er woonde toen ik daar sliep. 
Die bakker is zeven jaar lang mijn schoonvader geweest. In de winkel hing een opschrift: Hier schreef, bakte en kakte Stijn Streuvels. Nyk de Vries zou daar zeker een stukje over geschreven hebben, en A.L. Snijders ook. En ik, mocht ik een gevierd schrijver zijn, zo een die uitgenodigd wordt om een wijle in het Lijsternest te resideren, eveneens.
Flor Vandekerckhove
Een reactie plaatsen