dinsdag 22 december 2020

2020: Het Visserijblad leeft!

 


— Links: oud-uitgever Flor Vandekerckhove geeft Het Visserijblad door aan Filip De Bodt. Midden: het nummer van 2020. 

Rechts: Jo Clauwaert die in 2020 weer de cover ontwerpt. —



Wanneer ik 2013 met pensioen ga, is dat als uitgever-redacteur van Het Visserijblad. Mijn pensionering zet ook een eindpunt achter de publicatie van het maandblad. De ooit zo rijke Oostendse krantencultuur (Zeewacht, Nieuwsblad van de Kust, Kustbode, Tijdingen, Het pennoen, Voor allen, Le Courrier du Littoral, De Kinkhoorn, De Stoeten Ostendenoare…) ziet er daarmee weer een beetje schraler uit. Spijtig, want Het Visserijblad is een eerbiedwaardige 80-jarige, met een indrukwekkende levensgeschiedenis. Dat overzicht eindigt met de woorden: ‘Op het einde van 2013 gaat uitgever Flor Vandekerckhove met pensioen. Hij stelt de titel ter beschikking van elkeen die het blad in dezelfde geest — het vrije woord — wil verderzetten. Of er ook daadwerkelijk iemand is die dit zal doen, valt af te wachten.’ 
Tussen die lijnen valt te lezen dat ik dat einde niet passief tegemoet gekeken heb. Enkele jaren eerder rekruteer ik vormgever-fotograaf Jo Clauwaert. Hij bezorgt het oubollige blad een hedendaagse look en brengt een keur aan medewerkers met zich mee, die het een bredere inhoud geven: de landscultuur komt naar de visserij en de visserscultuur gaat aan wal. Ook lok ik tal van min of meer gelijkgezinde groepjes uit het binnenland naar de Oostendse Oosteroever, in de hoop dat de vissersgemeenschap hen begeestert en dat er iemand is die one way or anotherhet blad in dezelfde geest wil verderzetten.’ Dat lukt uiteindelijk met Climaxi, die sindsdien, onder de bezielende leiding van Filip De Bodt, nog altijd een jaarlijks nummer van Het Visserijblad produceert. Waardoor een titel die eind 2013 had moeten verdwijnen, eind 2020 nog altijd bestaat.
In het nummer van 2020: tong verdwijnt uit de Noordzee, elektrisch pulsvissen, de mosselbank van Colruyt, valse vis in de winkel, zandontginningen in de Noordzee, Antwerpse plastiekkeutels in Oostende, verloren kapersverhalen, poëzie van Peter Holvoet-Hanssen en Stefaan Pennynck, de muziek van Ferre Grignard en zijn Dronken Sailor, Antoine Légat, Flor Vandekerckhove, Marc Loy, Jo Clauwaert, Nina De Wolf, Willy Versluys, Rudy Clynckemaillie, Robert Ovenden, Jennifer Vrielinck, Steve Savels, Marnix Verleene, Chris - Prut - Meyers, Pedro Rappé, Carlos De Gendt, Nick Meynen, Filip De Bodt, Katrin Van den Troost en Sara Hutse. Het tijdschrift valt in de brievenbus van iedereen die een vrijwillige bijdrage stort op BE40 0016 3236 1163 van Climaxi. Wie er meer over wil weten vraagt het aan info@climaxi.be.
Flor Vandekerckhove


Een vissersverhaal op youtube

www.youtube.com/watch?v=a2irBWaP8JY

Geen opmerkingen: