maandag 25 oktober 2021

Maak kennis met Bill Domonkos



Bill Domonkos↗︎ is een Amerikaanse kunstenaar uit Oakland, California, filmmaker, animator en ‘stereoscopist’↗︎. Hij placht te werken in de gamesindustrie, nu maakt hij korte arthouse films, zoals Endless North↗︎ en The Fine Art Of Poisoning↗︎. Zelf zegt hij daarover:
Mijn visuele inspiratie komt uit een breed scala aan bronnen, waaronder mijn favoriete film aller tijden, 'Beauty and the Beast' van Jean Cocteau, het werk van onder meer The Brothers Quay, Edward Gorey en Ed Kienholtz. Ik hou van Renaissance-schilderkunst en -portretten, maar ook volkskunst en outsiderkunst. Ik verzamel vooral graag oude foto's en portretten die ik op rommelmarkten en kringloopwinkels vind. Deze vergeten voorwerpen uit het verleden worden personages in mijn films en een bron van inspiratie voor mijn schilderij. Ik vind het geweldig om deze vergeten gezichten een nieuw leven te geven.
Zelf leer ik hem kennen via zijn surrealistisch gifs. (°) Veelal stukjes film en foto’s die hij uit het publieke domein haalt om er bevreemdende visuele effecten aan toe te voegen. (°°) Het levert verbluffende resultaten op die de afstand tussen klassiek beeld en internet vermorzelen. Over die gifs zegt hij: 
Ze zijn een soort herinneringen die zich ophouden tussen verleden en toekomst. Mijn werk is veel verschuldigd aan Dada en het surrealisme. Ik denk dat de onderbewuste gedachten sterke kunst kunnen voortbrengen. Zelf ervaar ik toch veel genot van kunstwerken die ik niet ten volle begrijp.
Veel van wat Domonkos maakt, valt gewoon van het internet te plukken, maar zijn werk is ook in filmzalen te zien, galeries en musea. 
Het bijzondere van het bewegende beeld is het vermogen om het onuitsprekelijke te suggereren, datgene wat niet in woorden kan of mag worden uitgedrukt. Het is deze ongrijpbare kwaliteit die mijn werk inspireert. Ik zie mijn werk als een botsing en recombinatie van ideeën. Het proces ontvouwt zich geleidelijk en spontaan - met behulp van gevonden materialen zoals archieffilmbeelden, foto's en internet. Ik experimenteer door het combineren van wijzigende montage en het opnieuw samenstellen met behulp van digitale technologie, speciale effecten en animatie om een nieuw soort ervaring te creëren.
Dat ik u deze kunstenaar wil leren kennen, komt doordat ik veel van zijn beelden gebruik als illustraties bij mijn verhalen en gedichten. Bill Domonkos helpt me om het surrealisme light↗︎ karakter van mijn werk te accentueren, zoals bijvoorbeeld in Zeemansverlangen↗︎.            [134]
Flor Vandekerckhove                                                                 



Zeemansverlangen 
Woorden Flor Vandekerckhove
Beelden Bill Domonkos

www.youtube.com/watch?v=DtW9jP6nn_M


(°) Wat is GIF: https://nl.wikipedia.org/wiki/Graphics_interchange_format en voor wat betreft Gif art: https://en.wikipedia.org/wiki/GIF_art

(°°) Die GIF’s maakt hij met Adobe After Effects, een programma dat hem toestaat stukjes film te combineren met oude foto’s en visuele effecten. Meer erover in https://nl.wikipedia.org/wiki/Adobe_After_Effects.