zondag 15 mei 2022

De schuttersgilde van de Willem Tell

De volle pijl toont de staande wip, de onderbroken lijn wijst naar het schuilhok.  Rechts: café-restaurant-pension Willem Tell, clubhuis van de schuttersgilde. 


Op 18 april post ik een foto getiteld ‘Breedene Tram stilstand.’ Ik stel er veel vragen bij die inmiddels alle beantwoord zijn, niet in het minst dank zij Jacques Deroo. Ge moet daar↗︎ straks eens naar kijken, er is inmiddels veel interessante info toegevoegd. Het is ook Deroo die me erop wijst dat die foto ons op de platte duin↗︎ een staande wip laat zien — ik wijs er met een volle rode pijl naar. Ook te zien is de daarnaast staande schuilkooi — stippellijn — die de schutters tegen vallende pijlen moet beschermen.
De schuttersgilde is daar vóór de Tweede Wereldoorlog actief. Wat de vraag oproept: betreft het de Sint-Sebastiaan Handbooggilde uit Bredene, waarvan de website↗︎ me leert dat die in 1630 gesticht werd en in 1922 heropgericht? [De Sint-Sebastiaan Handbooggilde mag uiteraard niet verward worden met de Vikingers↗︎ waarover ik eerder al iets schreef, dat waren 'caféschutters'.]
Deroo weet ook dat het clubhuis van die platteduingilde zich in de Kapel(le)straat bevond, in het café-pension met de toepasselijke naam Willem Tell, huis dat na de Eerste Wereldoorlog gebouwd werd. Ik herinner me die zaak, ook omdat het pension klant van vaders winkel was. Als knaap placht ik er ’s zondags een mand kippen te leveren. 
In mijn herinnering ligt de Willem Tell naast het Lunapark van Willy Brys. Ik heb moeite om de plek in de hedendaagse context te situeren. Vergis ik me als ik het schutterslokaal vlak naast het warenhuis Albert Heijn plaats, op de plek waar sinds kort een Indisch restaurant uitgebaat wordt?
En weer welt in ons gemoed een vraag op. Werd het café Willem Tell genoemd om die boogschutters te plezieren of vonden de schutters een lokaal met de al bestaande naam Willem Tell?

Glenn Ydens stuurt me deze foto van Streetview, toestand 2009. Daarop is de gevel van café Willem Tell (pijl) nog te zien. De naam die er oorspronkelijk in top op staat is vervangen door een opbouw. Op de benedenverdieping met de gele poorten is nu het warenhuis Albert Heijn. De Willem Tell werd dus als ’t ware in het huidige flatgebouw geïncorporeerd. De Willem Tell stond bijgevolg niet naast het warenhuis, zoals ik eerst dacht.

Geen opmerkingen: