zondag 22 mei 2022

Op zoek naar mijn Gentse roots (XI)

Links: Hofman, zeker een broer van mijn grootmoeder Aline, waarschijnlijk is ’t Camille die ook op de foto rechts (maar dan op latere leeftijd) afgebeeld wordt. In ’t midden tors ik een souvenir uit de kolonie, het soort artefact waarmee de familie Hofman overspoeld werd.



Een Gentenaar in de kolonie — In moeders archief vind ik de foto van deze in ’t smetteloos wit gestoken man met tropenhelm. Geen naam, geen datum. Zelf weet ik dat de geportretteerde mens een Hofman is, familie van mijn grootmoeder Adelaïde (Aline). Dat hij in de kolonie werkt, weet ik doordat de familie overstelpt werd met Congolese souvenirs. Bij elke Hofman waar we in mijn kindertijd op familiebezoek gaan, treffen we maskers aan, pijlen, beeldjes. Ook mijn grootmoeder had een koppel van die beeldjes, eentje staat nu bij mijn dochter, ik denk dat mijn zoon 't andere heeft.

Meer weet ik niet, de rest moet ik aan Freddy Hofman vragen.

Camille Hofman werkte als opzichter bij de aanleg van de spoorwegen in Congo. Is hij die jonge man met tropenhelm? Gelijkt hij op deze al oudere man, foto van Camille in de kolonie? Hoe dan ook, Camille heeft in Congo in verschillende steden gewoond, o.a. Stanleystad en Goma aan het Kivumeer. Hij is daar gedurende twee verschillende periodes geweest. Een eerste keer vóór de Tweede Wereldoorlog (jaartal weet ik niet), samen met zijn echtgenote Romanie (Marie). In Stanleystad werd hun jongste zoon, Kamiel, geboren. In een tweede periode — ik denk vlak voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog, was hij daar alleen. Hij is in 1943 of 1944 teruggekeerd en heeft daarna niet meer gewerkt, gezien zijn geboortedatum is ’t logisch dat hij toen met pensioen was.
Doordat Erwin Georges Ceriez zich de moeite getroost om in de Hofman-stamboom te klimmen, weet ik dat Camille (°Gent, 25 oktober 1888 - †Gent, 26 april 1959) een broer van mijn grootmoeder is. Er is nog een broer, Joseph, (°Gent, 5 februari 1887 - Gent, †22 april 1956). Van die broer weten Freddy en ik nauwelijks iets af. Ik heb een foto van zijn graf en ook een van zijn weduwe en dochter, ik plaats die foto’s onderaan. Heeft ook Joseph in de kolonie gewerkt? Is Joseph de man met de tropenhelm? Er rest niemand meer aan wie we ’t kunnen vragen. ’t Is een blijvende onzekerheid, maar gelukkig van het type waarmee goed te leven valt.

Links: het graf van Joseph Hofman, de andere broer van Aline, mijn grootmoeder. Is ook hij ‘een koloniaal’ geweest? Kan het zijn dat de man met de tropenhelm (bovenaan links) Joseph is en niet Camille?

Geen opmerkingen: