zaterdag 7 mei 2022

Hollander op de vlucht

Links de aquarel van Morelli (met Vrijheidsboom), rechts een recentere foto van het gemeentehuis van Vabre (met parkeerplaats.)




Over de buitengewone protestantse aanwezigheid in Vabre (°) vind je in De Laatste Vuurtorenwachter Het verhaal van de religie↗︎ en Vluchtende protestanten↗︎; over de Joden die er terechtkomen is dat Vabre, dorp van de Rechtvaardigen↗︎
Een van die buitenlandse Joden is de Nederlander Henri Jacques Bueno de Masquita, niet bepaald een Hollandse naam. Henri stamt uit een familie van Sefaradische Joden↗︎ die al in vorige eeuwen hun thuis op het Iberische schiereiland waren ontvlucht. In de XVIIde eeuw komen de Masquita’s alzo in Nederland terecht. Daar studeert de jonge Henri (°1887, Amsterdam) aan de academie, hij wordt kunstschilder. Er is voor de rest weinig bekend over diens handel & wandel, behalve dit: van 1922 tot 1938 woont hij in Firenze waar hij een schildersbedrijfje uitbaat. Wat we ook weten: de fascisten zijn naar hem op zoek. Op de vlucht komt hij in 1939 in Frankrijk terecht. Een protestantse organisatie zorgt voor valse papieren: Henri Jacques Bueno de Masquita wordt Henri Morelli, Fransman, geboren in Corsica. 
Later probeert zoon Alexander vaders parcours te reconstrueren. In de erfenis vindt hij een aquarel waarop, naast café du Pont↗︎, het gemakkelijk herkenbare (inmiddels oud-)gemeentehuis↗︎ van Vabre staat. Aan de gevel wappert de tricolore, voor het gemeentehuis staat de Vrijheidsboom↗︎. Henri woont vanaf 1 januari 1944 in het dorp. Van daaruit correspondeert hij met zijn echtgenote die zich in een Nederlands dorpje schuilhoudt. De gemeentesecretaris van Vabre bezorgt hem haar brieven. Henri zet zijn talent in ten voordele van de plaatselijke fabrikanten en ambachtslui. Hij verlaat het dorp op 1 mei 1945 en gaat tot zijn dood in 1962 als Meinesz aan de Cote d’Azur leven.


(°) het Franse bergdorp waar ik mijn vakanties doorbreng. En waar ik inmiddels al 40 stukjes over geschreven heb. Wie er meer wil lezen klikt op ‘Vabre’ in de rechterkolom met labels.

Geen opmerkingen: