zondag 1 mei 2022

Dag van de Arbeid en de harde taken van de liefde

 

Haast elk jaar wijd ik op deze dag een stukje aan het Feest van de Arbeid. In 2014 stoot ik daarbij op een, nu weer actuele, verwittiging tegen de oorlog: 1 Mei, 100 jaar geleden↗︎; In 2015 gaan mijn gedachten uit naar regisseur Bo Wilderberg en zijn meesterlijke arbeidersepos Adalen 31↗︎; in 2017 ga ik op zoek naar de linkse activiste Bernadette Devlin↗︎; ’n oude bekende; in 2019 ruim ik plaats in voor een Amerikaanse dichter, Philip Levine, die in de fabriek heeft leren dichten ‘Je kon daar gedichten luid opzeggen. Het lawaai was kolossaal.’: Wat werk is↗︎; in 2020 vertel ik over een optocht die zich in Oostende voordeed op 1 mei 1985 en de strijd om een spandoek↗︎; en in 2021 vertaal ik een arbeidersgedicht, verlucht met een mooie foto van een 1 Meioptocht in Oostende, vooraan Yvonne van café Voor Allen in de Nukkerstraat van Bredene. Kijk naar Het lied van de haveloze filantroop↗︎.


1 mei 2022 — Die winterzondagen, geschreven door de Afro-Amerikaanse dichter Robert Hayden↗︎, bezingt het niet gewaardeerde werk van het vaderschap. Maak kennis met ‘de harde en eenzame taken van de liefde’. Die winterzondagen legt nadruk op de offers die ouders zichzelf stilzwijgend opleggen. Geschreven vanuit het perspectief van de volwassene denkt de dichter na over vaders stijl: doen zonder iets terug te vragen. De ‘angst voor de chronische woede in dat huis’ suggereert dat daar voor de rest voor tederheid geen plaats was — ’t is niet toevallig dat ‘cold’ zoveel keer voorkomt — maar wat gedaan moet worden, wordt gedaan. Koud maar schoon! Hier↗︎ hoort u Robert Hayden die het gedicht zelf declameert. (Flor Vandekerckhove)

Robert Hayden, “Those Winter Sundays” (1962) uit Collected Poems of Robert Hayden, edited by Frederick Glaysher. ©1966 by Robert Hayden.















Het jaar van de kwatrijnen verzamelt mijn gedichten die vormelijk geïnspireerd werden door de golfslag van de zee. 
Het boek is gratis, het is een geschenk (e-boek, PDF, 53 p.) Het wordt meteen opgestuurd naar elkeen die erom vraagt. 
Geniet van de efficiënte distributie van De Weggeefwinkel en vraag meteen naar het boek via liefkemores@telenet.be↗︎.

Geen opmerkingen: