donderdag 22 september 2022

Mijn lange hete zomer van 2022


Terwijl in Brussel, hoofdstad van Europa, honderden mensen op straat slapen, wat ook in Amsterdam het geval is, waar Artsen zonder grenzen ingezet worden; terwijl 2000 migranten in Calais proberen de gevaarlijke oversteek te maken; terwijl de oorlog in Europa vervaarlijk woedt; terwijl gas en elektriciteit onbetaalbaar duur worden; terwijl een hatelijk nationalisme alom het politieke spel beheerst; terwijl corona ons deze winter weer zal binnenhouden; terwijl ijsbergen in zee vallen; terwijl de oogst weer tegenvalt en de frieten duur worden… Samenvattend: terwijl het kapitalisme de wereld verder om zeep helpt en ik in de verste verte geen Internationale ontwaar die de tegenaanval in kan zetten; terwijl dit alles gaande is en niet gaande, en er bijgevolg ‘k weet niet hoeveel redenen zijn om het hoofd te laten hangen, hoop ik dat ik me de lange hete zomer van 2022 blijf herinneren als deze waarin ik haast dagelijks door de branding waden kon, met opgeheven hoofd, vanaf het Duingat — Dunegat — voor mijn deur tot aan de vuurtoren in Oostende, 40 minuten stappen, waar ik een wijl op de rotsen van de strekdam verpoosde, genietend van het weer, en de terugweg aanvatte, weer 40 minuten, intussen de toepasselijke oneliner bedenkend:
‘zeezout zand ozon zonnehoed zonovergoten zonnezomer’ 

Waarna ik er thuis, in de luwte van mijn woning, een cirku (°) van maakte, een cirkel, waarbij het de lezer vrij staat bij een woord van keuze te beginnen. En omdat het een goede cirku is, houdt de oneliner stand, ongeacht waar je begint te lezen. Ja, zo wil ik me de lange hete zomer van 2022 blijvend herinneren. Daarbij nogmaals aan mijn gezel Dave Van Ronk↗︎ denkend die sprak & zei: ‘’t Is niet omdat je een linkse meubelmaker bent dat je linkse kasten moet maken.’
Flor Vandekerckhove↗︎


(°) Op https://hailhaiku.wordpress.com/2008/03/16/whats-a-cirku/: A cirku is a haiku presented in a circular form, with gaps indicating lineation. You read the poem clockwise, usually beginning at about the one o'clock position. The reader is free, however, to start on any 'line'. A true cirku will work, irrespective of which gap you begin reading it from.


Deze cirku op YouTube

www.youtube.com/watch?v=QGljh8WPywU

[104] 

Geen opmerkingen: