woensdag 13 december 2023

Ninotchka in Bredene



HELP ME HIER eens uit. In dat jaar — maar welk? Ik denk 1960 of daaromtrent — wordt in de parochiezaal van Bredene-Duinen een toneelstuk opgevoerd, Ninotchka, verhaal van een Russisch meisje dat naar hier gestuurd wordt en wier overtuiging onder de charmes van het kapitalisme kantelt. Het wordt opgevoerd door een gastgezelschap — ik herken niemand — en er wordt gebruik gemaakt van vernuftige theatertechnieken (ik herinner me een voorbijrazende trein die indrukwekkende schaduwen tegen het decor laat aftekenen.) Het stuk pakt me helemaal in, nooit zal ik Ninotchka vergeten, nooit zal ik in die zaal nog zo’n mooi stuk te zien krijgen.
Ik zoek een en ander op. Er bestaat een gelijknamige film uit 1939 (hier heel en gans te bekijken.) De scenaristen baseren hun verhaal op een toneelstuk van Melchior Lengyel, tragikomedie in drie bedrijven. Ik zie dat het stuk in 1957 in Lot wordt opgevoerd. Op de website van die toneelgroep vind ik een mogelijke link: de voorstelling gaat er door ‘ten voordele van de behoeftige zielen der grote nationale bedevaart naar O.L.V. van Lourdes.’ De link? Ook in de parochiezaal van Bredene-Duinen wordt in die tijd ferm veel toneel ten voordele van de bedevaart naar Lourdes' gespeeld. Zijn die toneelspelers uit Brabant met dat stuk tot aan zee geraakt? Weinig waarschijnlijk, ook omdat hun website er niets van zegt. Waarschijnlijker is dat ook andere, dichterbij gevestigde gezelschappen Ninotchka op het repertoire zetten. Veel kans dat de plaatselijke ‘Vrienden van Lourdes’ zo’n groep uitnodigen, eveneens ‘ten voordele van de behoeftige zielen der grote nationale bedevaart naar O.L.V. van Lourdes.’ Welke toneelgroep? Welk jaar? Heb jij Ninotchka op toneel gebracht? Je moeder misschien? Heb jij destijds Ninotchka gezien? En zo ja, was je ook zo onder de indruk van het meisje met de baret?
Flor Vandekerckhove

De digitale publicaties (pdf en EPUB) van De Lachende Visch zijn gratis. 
Mail erom (en vermeld de titel): liefkemores@telenet.be.

1 opmerking:

Luc Blomme zei

Ninotchka is mij totaal vreemd.
Daarom vermoed ik dat het in Bredene opgevoerd werd in het najaar 1961 - voorjaar 1962 toen ik het vaderland diende in Duitsland.