zondag 17 december 2023

Waarom ik niet per se aan boeken moet ruiken

Prof. Matija Strlič ruikt in het Nederlandse Nationaal Archief aan een boek uit de zeventiende eeuw



VOOR MIJ IS november elk jaar een dure maand. Zoals het een nijvere boekenmier betaamt, leg ik dan een winterboekenvoorraad aan, waarmee ik gegarandeerd de donkere zes weken uitzing. Ge zegt: dat is niet logisch, ge kunt in januari ook boeken kopen, maar de zwaarte van november stimuleert, zoals ge zelf ook weet, irrationeel gedrag (’t is niet voor niets dat Black Fridayin november valt.) Voor mij persoonlijk daagt dan het dreigende vooruitzicht van guur weer dat me ’t wandelen belet, tegelijk ontwaakt het perspectief van lange avonden, gezeten bij het haardvuur dat ik niet eens heb. 
Hoe dan ook: in november 2023 schafte ik me zes nieuwe boeken aan.
Nieuw is dat ik de aankoop van papieren boeken halverwege ’t jaar afgezworen heb. De Laatste kondigde dat in juli euforisch aan met Leve m'n nieuwe, digitale boekenkast! Dat stukje vond maar weinig bijval: in e-boeken kun je je ziel niet verliezen, heette het. Nog ’n nadeel: aan zo’n e-boek kun je niet ruiken. Die fetisjisten kregen een welriekend antwoord in Heb jij vandaag al aan een boek geroken⇲, met vermelding van de twee e-boeken die ik in augustus kocht voor 3,99 + 7,98, dus in totaal 11,97 €. Had ik die in geurend papier aangekocht was dat minstens 58,13 geweest. M’n digitale bibliotheek bespaarde me in augustus dus al 46,16 €. Omdat ik vermoedde dat boeklovers zo’n proletarische argumenten verwerpen, breide ik er een mini-essay aan, waarbij ik Walter Benjamin tot getuige nam: Waarom het e-boek moeilijk doorbreekt. Daarna hoorde ik hen niet meer.
Maar wat ik zeggen wil: in november schafte ik me zes boeken aan. 
- The Enigma of Isaac Babel. Onder redactie van Gregory Freindin. 44,09. Anders: 66.00. 
- Félix Fénéon. Faits divers. 1210 nouvelles en trois lignes. 2,99. Anders 13,17.
- Savage Shorthand: The Life and Death of Isaac Babel. 10,60. Anders 89.00 (!)
- George Orwell, ingeleid door Bas Heine. Over nationalisme: 7,99. Anders 12,50.
- Not Quite What I was Planning. Six Word Memoirs. 8,99. Anders 14,99.
- Aram Saroyan. Complete Minimal Poems: 9,36. Anders 260,99 (!)
Voor al die e-boeken betaal ik in totaal 84,02 euro. Da’s veel geld voor iemand met mijn pensioentje. Maarrrrrrrrr, mocht ik die boeken in geurend papier aangeschaft hebben, had dat me 456,85 € gekost. Kunt gij u dat voorstellen? Mijn digitale boekenkast zorgt er bijgevolg voor dat ik in november 372,63 minder geld spendeer. Juister: ik had die boeken niet eens verworven, daar heb ik ’t geld niet voor, ik had ze nooit kunnen lezen, er niet kunnen aan ruiken; ik had er nooit genoegen aan beleefd, laat staan dat ik er mijn ziel in had verloren; er zou nooit iets over in De Laatste gestaan hebben, zoals dat inmiddels wel al het geval geweest is met Hoe ik via Isaak Babel Patricia Blake ontdekte
Neen, zelf hoef ik niet zo per se aan boeken te ruiken.
Flor Vandekerckhove
De digitale publicaties (pdf) van De Lachende Visch zijn gratis. Mail erom (en vermeld de titel): liefkemores@telenet.be.

Geen opmerkingen: