maandag 18 december 2023

De mening van een soixantehuitard: ‘Wel woke! Geen cancelcultuur!’


EEN MENS MAAKT zich daar niet populair mee, zeker niet aan de tapkast van Facebook, maar ik zeg het toch: ik kies partij voor een petitie protesterend tegen het benoemen van een Parijs’ metrostation naar Serge Gainsbourg. En ik ga door: Munkey Diaries, memoires van Jane Birkin, charmeren me geenszins in die passages waarin ze liefdevol vertelt over sigarettenpeuken die Gainsbourg op haar arm uitduwt. Gainsbourgs attitude tegenover Whitney Houston, hier op YouTube, vind ik beschamend. Maar, vind ik ook dat Lemon Incest, song van vader en dochter Gainsbourg, verboden moet worden? Goed wetend dat het lied incest verheerlijkt? Neen, dat vind ik niet: Wél woke! Géén cancelcultuur!
Net zo sta ik aan de kant van vrouwen die Gérard Depardieu van seksueel overschrijdend gedrag beschuldigen. Ik vind dat men die man terecht zijn officiële onderscheidingen afneemt, maar ik ben evengoed tegen de beslissing van de RTBF om films met Depardieu uit de programmatie te weren. Wél woke! Géén cancelcultuur!
Zo’n gewogen standpunt is niet wat De Wever en consorten willen horen, voor hen is kritiek op woke gewoon een wapen om ‘soixantehuitards’ af te schieten. Maar deze soixantehuitard zegt hen: we staan nog maar aan het begin, we zijn bijlange nog niet woke genoeg. Seksisme en racisme nemen niet af, sommige van de meest gewelddadige uitingen verergeren zelfs. 
Wél woke! Géén cancelcultuur! Cancelen is niet iets van soixantehuitards hé, ’t is al sinds de katholieke index iets van extreem conservatieven. Ook vandaag is dat weer zo: op 1 september 2022 stapt de Antwerpse stadsdichter Ruth Lasters in protest op, omdat de N-VA-schepen haar gedicht over elitair onderwijs weigert. 't Is ook in hedendaags Vlaanderen dat organisaties als Unia en Minderhedenforum opgedoekt worden. Ook in het Hannah Arendt Instituut voelt men de adem van rechts in de nek, directeur Christophe Busch daarover (in DM, 16/12/23): ‘We voelen dat ze ons de mond willen snoeren en dat is zeer gevaarlijk.’ Zo zien de feiten er in de werkelijkheid uit: woke is links, cancelen is rechts!
Flor Vandekerckhove
De digitale publicaties (pdf en EPUB) van De Lachende Visch zijn gratis. Mail erom (en vermeld de titel): liefkemores@telenet.be.

1 opmerking:

Moois van mie zei

Yep, ik volg je hier helemaal in ! Ik vind het ook opvallend dat diegenen die het hardst roepen over woke en gecanceld worden, net diegenen zijn die zo veel cancelen ...