|
‘In den beginne was er niets, behalve hotel Meiboom en de patisserie’. Zo zou het scheppingsverhaal van deze duinenwijk kunnen aanvangen. Maar helemaal juist is dat niet, rechts vangen we een glimp op van de Duinenstraat waar blijkbaar ook al gebouwd werd; links, te midden de akkers en beemden, staan ook al woningen en een hoeve.
De Koninklijke Baan scheidt zichtbaar het platte duin van de wijk die erachter ligt. Vooraan, helemaal links, staat een klein gebouwtje waar de elektriciteit voor de tram omgevormd wordt. De infrastructuurwerken die het gebied voor het toerisme ontsluiten zijn klaar: ‘Aan het kruispunt Driftweg/Kapelstraat met de Duinenstraat ontstaan de eerste herbergen met logies. De uitbouw van de Koninklijke Baan in 1902-1904, gevolgd door de aanleg van de parallel lopende kusttram in 1905, werken de ontwikkeling van Bredene-Duinen in de hand. De eerste hotels "De Meiboom" en "L'Espérance" worden opgetrokken.’ Het boek van Frank Huyghebaert & Erwin Mahieu over Bredene-Duinen, leert ons dat café des Dunes rechts naast ‘In den Meiboom’ staat en dat het derde huis in de rij, de patisserie, door Plovie uitgebaat wordt. De hoeve op de achtergrond is deze van E. Seys (vandaag camping Duinzicht). Het huis in de Duinenstraat, waarvan we de zijgevel zien, is de kruidenierswinkel ‘In den Anker’ die, zeggen Huygebaert & Mahieu, in 1913 gebouwd wordt. Ik zie trouwens dat de bloemisterij Rozenhof (op de foto tussen de hoeve en de nieuwe huizenrij in aanbouw) er ook al staat. Ik herinner me die namen — Meiboom, café des Dunes, In den anker, Rozenhof…
In 2012 heb ik geprobeerd om dezelfde site weer te fotograferen, maar dan honderd jaar later. Het is niet goed gelukt. De duinen hebben zich een beetje verplaatst, zodat ik de foto onder een andere hoek moet nemen. De begroeiing is fors toegenomen, waardoor de Koninklijke Baan onzichtbaar is. Het platte duin is verdwenen, net zoals hotel De Meiboom, het café des Dunes en de patisserie dat zijn.
Flor Vandekerckhove
[In DLVuurtorenwachter dateert deze post van 2012. In 2022 redigeer ik het stukje opnieuw, ten behoeve van de FB-groep Bredene Voor & Van Iedereen.]
Geen opmerkingen:
Een reactie posten