donderdag 10 januari 2013

Katholiek Bredene op straat

— 16 juni 1938. In Bredene-aan-zee gaat een processie uit. Ik herken de maagd die later mijn moeder zou worden (aangekruist). 

Op de foto is ze vijftien. —


Bij mijn weten wordt er in Bredene maar één processie meer georganiseerd. De Vissersbedevaart trekt van ‘t Dorp naar het Visserskapelletje. Hij houdt stand, zij het als minuscule optocht waarin geen visser meer te bespeuren valt. Ooit was die processie indrukwekkend, toen vertrokken stoeten uit de kerken van Bredene en ook uit deze van de Opex in Oostende, om bij de Visserskapel samen te vloeien. In katholiek belang werd de Vissersprocessie nauwelijks overtroefd door de Zeewijding, die vandaag niet meer door de straten trekt. Die werd vervangen door een Duynewake.
Ooit was dat dus anders. Aan die tijd worden we herinnerd door Marc Reynebeau die een mooi geïllustreerd boek schreef over de geschiedenis van het katholicisme in onze contreien. (°) Hij toont ons hoe de kerk destijds het openbare domein inpalmde. Ook ik heb die tijd meegemaakt: processies, het binnenhalen van een nieuwe pastoor, bedevaarten, vieringen, zeewijdingen, auto- en andere paardenzegeningen… Van die manifestaties werden ook veel foto’s genomen, leert me een blik in het familiearchief. Ik stoot daarbij zelfs op een ware ontdekking. Op de ommezijde van een fotootje staat 16 juni 1938. De foto toont me een beeld van een processie. In ’t wit gehulde maagden houden linten vast die naar een centraal omhooggehouden bloemenkrans leiden. Onder die krans stapt de centrale figuur, bloementuil ter hand. Als ik er een loupe bijhaal, herken ik in een van de begeleidende maagden Henriette De Clercq↗︎ die elf jaar later mijn moeder zou worden. In die processie is ze nog maar vijftien jaar.
Veel kans dat deze foto echt historisch genoemd mag worden. Wellicht toont hij ons de allereerste processie van de gloednieuwe parochie van Bredene-Duinen. De centrale figuur met zwarte kap verbeeldt wellicht Theresia van Lisieux, een heilig verklaarde non naar wie de kerk van Bredene-Duinen genoemd wordt. Die kerk bestaat nog niet op het moment dat de foto gemaakt wordt, maar: ‘In 1936 ontstaat de zelfstandige parochie Sint-Theresia, voorheen ressorterend onder de parochie Sint-Rickiers van Bredene-Dorp. In 1939 start de bouw van nieuw bedehuis ten noorden van het voorlopige, ten gevolge van het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog pas ingehuldigd in 1947.’
Flor Vandekerckhove


(°) Marc Reynebeau, ‘Katholiek Vlaanderen. Een beeldverhaal’, uitgeverij Lido, 272 blz., 39,90 €.

[Deze post dateert van 2013. Ik redigeerde hem opnieuw in 2020.]


Een familieverhaal op youtube

2 opmerkingen:

De laatste vuurtorenwachter zei

Verschillende mensen mailden met met de boodschap dat de pastoor in kwestie (zie foto in blogbericht) Lozie heette en inderdaad de eerste pastoor was van de nieuwe parochie in Bredene-Duinen.

Marijke zei

Mémé!!
(ik herken haar ook!)