donderdag 7 maart 2019

Niet alle priesters zijn pedofielen


De tv-zender ARTE zond op dinsdag 5 maart 2019 een documentaire uit over het misbruik van nonnen door pastoors. Een van de geïnterviewde zusters getuigt daarin dat ze 25 jaar lang door de geestelijke leider van haar gemeenschap misbruikt werd: ‘Dat moest mij volgens hem helpen om de liefde van God te voelen.’ Verkrachting, georganiseerde prostitutie, zwijggeld, en dat alles in de schoot van onze moeder de heilige kerk. De documentaire besteedt ook aandacht aan het misbruik bij de van oorsprong Belgische congregatie Het Werk↗︎ en de levensomstandigheden van vrouwelijke religieuzen in Afrika, die door priesters als seksslaven werden misbruikt. Bezwangerde nonnen werden verplicht hun kind af te staan (aan God schenken is de terminologie) of tot abortus gedwongen. Soms moesten ze daarna ook nog eens uittreden omdat hun zwangerschap bewees dat ze aan de gelofte van kuisheid verzaakt hadden. Ze verloren hun maagdelijkheid, waardigheid, kind en gemeenschap.
De kerk behandelt dat nu wel als pas ontdekt nieuws, maar op ’t internet vind je een boek dat van 1836 dateert, en waarin een non al vertelt over het misbruiken van kloosternonnen. (Meer daarover in het hiernaast staande, ietwat groot uitgevallen kaderstuk.)
De paus beweert nu dat hij een punt achter die praktijken zet, maar het is iets wat hij al lang weet en zijn voorgangers eveneens. De reportage vermeldt documenten waaruit blijkt dat de kerk er al vele jaren alles aan doet om de misdaden te negeren, te minimaliseren, te ontkennen en vooral om de getuigenissen binnenskamers te houden. 
Vermeldenswaard is ook de getuigenis van een Amerikaanse journalist van een katholiek tijdschrift. Hij merkt terecht op dat er een sterke publieke opinie bestaat die ervoor zorgt dat pedofilie in de kerk niet langer geduld wordt; maar dat een gelijksoortige opinie voor wat betreft de nonnen afwezig is, want ja, het zijn maar nonnen. Misschien brengen deze #MeToo-tijden daar verandering in, misschien ook niet; de honden blaffen, de karavaan trekt verder.


(°) Nederlandse versie van Maria Monk, de zwarte non op http://eco.canadiana.ca/view/oocihm.64528/3?r=0&s=1

Geen opmerkingen: