zondag 17 maart 2019

Laurentius van Bredene

Een van mijn kleindochters verjaart en in de Albert Heijn zoek ik naar een kleurboek. Daar winkelt op dat moment ook Laurent Vanacker, artiestennaam Laurentius, eertijds zanger van The Swallows↗︎.
Of ik geen zin heb om samen met hem de Vlaamse podia te betreden: hij lied, ik verhaal. Ik zeg dat ik de mij resterende tijd in stilte wil uitzitten en dat mijn verhalen maar pittig genoeg moeten zijn om zelf hun weg te vinden.
Daar denkt Laurentius ietwat anders over. In het Oostendse Compact Center↗︎ ligt zijn CD met 12 in ’t dialect gezongen nummers, in de webshop Shopmybooks↗︎ kun je zijn memoires kopen.
We nemen afscheid. Ik heb weer een en ander bijgeleerd, onder meer dat Albert Heijn geen kleurboeken verkoopt. Thuis lees ik een verhaal van A.L. Snijders↗︎. Hij schrijft: ‘(…) dat je als schrijver nooit kunt ophouden, je moet doorgaan tot je er bij neervalt. En zelfs dan is het niet zeker dat je tot de literatuur wordt gerekend.’ Aan Laurentius denkend vraag ik me af of er iets soortgelijks geldt voor de wereld van de popmuziek. Enkele dagen later staat in ds weekblad een interview met nouveau philosophe Pascal Bruckner: ‘(…) Sinds de oorlogen hebben we twintig levensjaren bijgewonnen. Dat is een derde of vierde leven en als samenleving weten we dat nog altijd niet goed in te vullen.’ Daar heeft Laurentius (°1942) absoluut geen last van, en ik, Florentius (°1949), evenmin.
Flor Vandekerckhove

[In DLVuurtorenwachter dateert deze post van 2019. In 2021 redigeer ik hem opnieuw, ten behoeve van de FB-groep Bredene Voor & Van Iedereen.]

Op 1 januari 2022 publiceert uitgeverij De Lachende Visch een nieuw e-boek van Flor Vandekerckhove. Honderd titelloze eenparagraafverhalen wordt ingeleid door Flors oud-leraar Nederlands Alfons Vandenbussche.


Honderd titelloze eenparagraafverhalen verschijnt op 1 januari. Het e-boek is gratis voor elkeen die erom vraagt. Doe het nu en het boek valt op nieuwjaarsdag in je mailbox. ’t Is een cadeau van De Laatste Vuurtorenwachter. Doe het meteen via liefkemores@telenet.be↗︎.


1 opmerking:

williamschreus@gmail.com zei

Beste Florentius nie mis ,LV altiud in de Duinenstraat gewoond (klein Meli) waarv nu de bakker is