woensdag 1 april 2020

Een schoolfoto uit 1932-33

— Vermoedens staan in blauw, de inmiddels verkregen zekerheden in rood; inkleuring die volgens het principe van het voortschrijdend inzicht, in beweging is. — Raymond Leerman, Robert Vansieleghem (4, zie de reactie onder de blogpost), Remi Bertens (3), Damperville, De Bree, Charles Krere, Marie-Louise Decloedt (9), Simon(ne) Kino (10), Elise Deschacht (11), Simonne Loontiens (12), Jacqueline Vandamme (13), Marcel Vandekerckhove (14), Frans Decoo, Roger Dekoninck, Jan Jonckheer (wellicht Jonckheere), René Olders (16), Roger Jonckheere (17), Alfons Gilles, Marguerite Roose (22), Alice Vandekerckhove (23), Madeleine Verbrugge (24), Marie-Louise Demere (25), Simone Vincke (26), Marta Verstappen (27), Germaine Bertens (28), Irma Broucke (29), Georgette Dekoninck (30), Juliette Vandenbussche (31), Simone Lava (32), Hélène Geldhof (33), Fiorine Meyers (34), Simone Bruyneel (35), Jeanine Verkempinck (36), Marta Lagast (37), Marcella Vandenbussche (48), Rachel Baeckelandt (49), Michel Vanhesche, Camiel Loontiens (42), Henri Mortier, Georges Vanhorneweder, Pierre Allaert, Frans Mestdagh (39), Maurice Pyra en tenslotte mère Hedwige. —

In de nalatenschap van de overleden Alice Vandekerckhove (1923-2020) — mijn tante —vinden haar dochters een schoolfoto. We zien de schoolgaande jeugd van Bredene Duinen in 1932-33. Alice staat zelf op die foto, alsook haar iets oudere broer Marcel (14). Dat laatste vermeld ik omdat die Marcel later mijn vader wordt. ’t Is niet dat ik die twee op 't zicht herken, maar er is een namenlijst. Helaas staan daarop 'maar' 43 namen voor 49 kinderen. En omdat die lijst ongenummerd is, wordt het duiden een hachelijke zaak.
Mocht ikzelf zo’n namenlijst opstellen, zou ik daar bovenaan links mee beginnen. Waar kom ik dan uit? Op de foto begint de bovenste rij met 8 jongens, de namenlijst gaat met 6 jongensnamen van start. In die rij bevinden er zich dan 2 waarvan Alice de naam niet meedeelt, we weten niet welke dat zijn. Eindigen doet de rij met 5 meisjes en de lijst vervolgt met evenveel namen. Mag ik, voor wat die vijf meisjes betreft, stellen wat volgt? (9) Marie-Louise Decloedt, (10) Simonne Kino, (11) Elise Deschacht, (12) Simone Loontiens, (13) Jacqueline Vandamme. Waarna ik naar de tweede rij afzak en links onder het nummer 14 mijn vader, Marcel Vandekerckhove, aantref. Naast hem staan nog 7 jongens, de lijst vermeldt 6 namen: Frans Decoo, Roger Dekoninck, Jan Jonckheer (wellicht Jonckheere), René Olders (16)Sofie Jonckheere denkt in (17) haar grootvader Roger te herkennen en Alfons Gilles. Norbert Olders herkent zijn vader in dat rijtje: René Olders is heel zeker nummer 16 !
Daarna val ik in de prijzen: 18 meisjes op de foto, 18 meisjesnamen op de lijst! Ik koppel de twee aan elkaar en wat ik vind is dit: (22) Marguerite Roose; (23) Alice Vandekerckhove — iets wat heftig tegengesproken wordt door haar dochter Nadine —; (24) Madeleine Verbrugge; (25) Marie-Louise Demere; (26) Simone Vincke; (27) Marta Verstappen; (28) Germaine Bertens, wat door haar zoon, Ivan Schamp bevestigd werd; (29) Irma Broucke; (30) Georgette Dekoninck; (31) Juliette Vandenbussche; (32) Simone Lava; (33) Hélène Geldhof; (34) Fiorine Meyers; (35) Simone Bruyneel; (36) Jeanine Verkempinck; (37) Marta Lagast; en daaronder de twee laatste meisjes: (48) Marcella Vandenbussche en (49) Rachel Baeckelandt. 
Als ik van die twee laatste meisjes terugkeer, van 47 naar 38, dan tel ik nog 9 jongens waarvan we 7 namen kennen: Frans Mestdagh (39), Michel Vanhesche, Camiel Loontiens (42), Henri Mortier, Georges Vanhorneweder, Pierre Allaert, Maurice Pyra. Roland Van Loo herkent inderdaad zijn nonkel Camiel Loontiens in die rij (42) en hij herkent ook zijn moeder Simone Loontiens (12), verder ook nog Juliette Vande(n)bussche (31) en Hélène Geldhof (33). Karel herkent zijn vader Frans Mestdagh (39).
Tip: eerder heb ik al een foto gepost van een meisjesklas uit dezelfde school, maar dan in 1936 (en later kan ik ook een jongensklas uit 1934 posten.) Ik zie dat sommige namen op de twee beelden voorkomen: Fiorine Meyers bijvoorbeeld en de gelijkenis op beide foto's is ook treffend, Fiorine hier op 34 en daar op 12. Ook Marta Lagast komt op beide foto’s voor en ook wat Marta betreft klopt het beeld met mijn opsomming: hier op nummer 37, daar op 16; dat is waarlijk hetzelfde meisje. Idem voor Rachel Baeckelandt: die heeft op de foto uit 1936 het nummer 8. Mijn kop af als dat inderdaad het meisje niet is dat hier het nummer 49 meekrijgt.  De Margriet (Marguerite) Roose op nummer 22 en die van 1936 gelijken dan weer niet op elkaar. Is Margriet danig veranderd of zitten we hier fout? Weet het me te zeggen. 
WAT OOK KAN HELPEN IS DIT !
Kijk ook eens naar de meisjesklas, twee jaar later, op: https://florsnieuweblog.blogspot.com/2015/12/de-klas-van-36.html↗︎

[De schoolfoto dateert van 1932. Negentig jaar later, in 2022, onderneem ik een ultieme poging om de resterende onbekenden te benoemen. Ik stuur het stukje ook door naar een aantal FB-groepen die me verder kunnen helpen.]

5 opmerkingen:

Anoniem zei


Mijn vader, Robert Vansieleghem, is heel zeker nr 4.

Karine

Luc Blomme zei

Ik denk niet dat er toen al schoolreizen werden georganiseerd. Ik meen mij te herinneren dat ik thuis nog horen vertellen heb over een afgebroken lourdesgrot. Die moet gestaan hebben op de grond waar enkele jaren later "de jongensschool" werd gebouwd op de hoek van de Peter Benoitlaan en de Prinses Marie-Josélaan.
Ik herken niemand op de foto, ik ben 10 jaar jonger, maar ik lees veel namen van bekenden uit de tijd van toen...
Bij deze wil ik ook mijn deelneming betuigen aan de kinderen van Alice. Als kind bracht ik bij Alice maandelijks de boekjes van "de vrouwengilde" die zij dan op haar beurt als "wijkmeesteres" in haar wijk bedeelde.
De mensen van voorbij, wij noemen ze bij namen... schreef Alice Nahon.
Luc Blomme

Unknown zei

Dag Flor,
Mijn vader is zonder de minste twijfel jongetje 39. (en zeker niet 44)
Kun je de foto eens doorsturen zonder nummertjes?
Karel

Moois van mie zei

Wat kijken ze allemaal slecht gezind zeg!

De laatste vuurtorenwachter zei

Aan Moois van mie: Da's nog niets, je moet die hier eens zien: https://florsnieuweblog.blogspot.com/2016/03/het-klasje-van-juffrouw-capoen.html