zondag 10 mei 2020

In memoriam Michael McClure

— Van links naar rechts: gitarist Robbie Robertson, Michael McClure, Bob Dylan en Allen Ginsberg. —

Op 4 mei overleed de Amerikaanse dichter Michael McClure (87), een van de Beat Poets. Hij was erbij toen zes jonge, nog onbekende dichters in 1955 optraden in iets wat als The Six Gallery-voordracht geschiedenis zou maken. Zelf ben ik een hevige fan van McClures poëzie, waarin veel dierlijk bewustzijn oprispt. Het gedicht The Child dat ik hieronder vertaal, getuigt daar voorbeeldig van. Wat daar nog meer van getuigt is een filmpje waarop je McClure een gedicht ziet voordragen aan… een leeuw. Vandaag zou je daar niet meer mee wegraken, want Michel Vandenbosch steekt er gewis zijn voet tussen, maar daar was die in 1966 gelukkig nog te klein voor; je moet hier zeker naar dat filmpje kijken, c’est du jamais vu! Tip: zet eerst de kat buiten, want hier bij mij werd Polleke zo enthousiast dat hij in het computerscherm wilde kruipen.
McClure overschreed de grenzen van de poëzie wel meer. Indrukwekkend zijn de opnames waarin hij zich door de oud-toetsenist van The Doors laat begeleiden, zoals op Pico Boulevard, een van zijn piano poems; daar kunnen Dimer Geedts en ik een punt aan zuigen en meer dan één ook. 
Michael McClure was bevriend met Jim Morrison, kende Bob Dylan en hij schreef ook de tekst waarop Janis Joplins haar Mercedes baseerde: ‘Oh Lord, Won’t You Buy Me a Mercedes Benz’, een meezinger om U tegen te zeggen.
Over onderstaande vertaling nog dit. McClure speelt met de bladschikking. Ik laat die weg, omdat ik op die manier de oorspronkelijke tekst niet naast de vertaling geplaatst krijg. Is dat vloeken in de kerk? Michael McClure kan het me in elk geval niet meer kwalijk nemen.
Flor Vandekerckhove

— ‘De man die sneller schijt dan zijn schaduw’ is een dichtbundel 
van Flor Vandekerckhove. 
Het boek (e-boek, PDF, meer dan 100 bladzijden) 
is gratis en wordt u op eenvoudige aanvraag toegestuurd. 
Doe het via liefkemores@telenet.be. —

1 opmerking:

Marijke zei

hèhè wel goed : 'Michael McClure reading poetry to lions'