woensdag 11 november 2015

Nog één keer Het Visserijblad

In Oostende heb ik een kwarteeuw lang Het Visserijblad uitgegeven, een tijdschrift dat al sinds 1933 in de vissersgemeenschap gepubliceerd wordt. Met mijn pensionering is daar in 2013 een einde aan gekomen. Sindsdien blijft de titel beschikbaar voor onverlaten die de draad willen opnemen waar ik hem laten liggen heb.
Er is maar weinig kans dat dit ook daadwerkelijk gebeurt, want de Vlaamse vissersgemeenschap is inmiddels zo klein geworden dat ze zo’n maandblad niet meer kan dragen. Daar tegenover staat dat tal van medewerkers het tijdschrift hard missen. Dat komt doordat het met veel passie gemaakt werd door een ‘affiniteitgroep’; mensen die hun energie vrijelijk in een gezamenlijk project staken, waarin ze hun creatieve en/of maatschappelijke inzichten volop konden ventileren. Voor hen was het blad een lichtgevend baken in een desolaat landschap, kaalgevreten door het marktdenken.
Die affiniteitgroep bestond uit drie categorieën. Ten eerste had je deze van het eerste uur: mensen die zich in en rond de visserij ophouden en die het blad al van in hun prille jeugd kennen. Zij kregen later de steun van een groep creatievelingen die zich door de visserij geïnspireerd voelden. Nog later werd de ploeg versterkt door de activisten van Climaxi. Het resultaat was uniek. Ik denk niet dat er ergens in de wereld een gelijkaardig tijdschrift bestaan heeft.
Het is Climaxi die het initiatief nam om het blad nu nog een keer uit te geven. Dat komt doordat deze klimaatactivisten zich voorbereiden op de grote betogingen die op 29 november en 12 december in Parijs doorgaan. Ze willen de daar verzamelde wereldleiders aanmanen om de oprukkende klimaatveranderingen ernstig te nemen. In de voorbereiding van die acties had Climaxi sowieso een brochure gepland. Dus ja, waarom ook niet… De klimaatactivisten vonden het een goeie gelegenheid om de affiniteitgroep van Het Visserijblad te reanimeren. Ze zijn daar ook wonderlijk in geslaagd.
Werkten aan dit unieke nummer van Het Visserijblad mee: Felix Alen, Jo Clauwaert, Filip De Bodt, Philippe Godfroid, Peter Holvoet-Hanssen, Sarah Hutse, Antoine Légat, Marc Loy, Chris Meyers, Eddy Serie, Flor Vandekerckhove, Famke Vekeman, Marnix Verleene en Jennifer Vrielinck. Dit bijzondere nummer wordt gratis verspreid. Wie eertijds een abonnement op Het Visserijblad had krijgt het zeker in de bus. Anderen die het willen lezen kunnen het ook gratis toegestuurd krijgen, maar dan moeten ze wel naam & adres laten kennen aan filip@climaxi.org. Ha ja, hoe zouden die mensen dat anders naar jou kunnen opsturen?
Flor Vandekerckhove

‪Fish and Run2
Een reactie posten