dinsdag 1 oktober 2013

De vriendelijkste mens ter wereldDe buren horen op de radio dat haar echtgenoot verkozen is tot de vriendelijkste man ter wereld. In de winkel feliciteren ze er haar voor. ’s Avonds voor de buis kunnen ze er beiden om gelachen.
’s Anderendaags is het uit met de rust. Telefoon, antwoordapparaat, mailbox, bel, brievenbus… Ze worden met vragen bestookt. Of hij een interview wil geven, een redevoering houden, een debat inleiden, een winkel openen, optreden, aantreden…
Hij is nu een Bekende Vlaming, een BV. Overal wordt hij vriendelijk ontvangen, overal klampen mensen hem aan en overal moet hij zich voordoen als de vriendelijkste man ter wereld. 
Eerst vinden ze het gênant, maar ze tellen ook de voordelen. De man komt in een lucratief lezingencircuit terecht, hij krijgt een column in een veelgelezen krant. Zijn echtgenote houdt de agenda en zijn facebook bij, ze twittert en organiseert de fanclub. Werken moeten ze niet meer, hij niet, zij niet.
Hun hele leven is veranderd. Ze zijn tot de middenklasse toegetreden. Het belet hen niet vriendelijk te blijven tegen elkeen die hun weg kruist. Waarom ook niet, zeggen ze elkaar, het kost niets en de passant van vandaag kan de klant van morgen zijn.
Flor Vandekerckhove

Geen opmerkingen: