dinsdag 5 juni 2018

Naar de Kemmelberg

— Onderaan dit stukje vind je nog foto's van deze fietstrektocht. — 

Tot onze mooiste jeugdherinneringen behoren ongetwijfeld de lange fietstochten die we vanuit Bredene ondernamen. Eerder plaatste ik al herinneringen aan zo’n tocht die in 1967 naar Lommel ging (hier en daar) en een die ons hier in 1965 naar Nijlen leidde.
De beelden die ik nu publiceer werden me door Marc Loy toegestuurd. Ze zijn voor mij moeilijk te duiden, want ik was toen niet van de partij. Maar ik herken uiteraard wel de jongens die erop voorkomen, want we woonden allemaal in dezelfde wijk: 1. Marc Loy; 2. Ivan Schamp; 3. Paul Vangeluwe; 4. Pierre de Maeyer; 5. Jan Vangeluwe; 6. Alex Van Den Eynde; 7. Ronny David; 8. Serge Schaut; 9. Lucien Geryl.
Van sommigen heb ik ook recente beelden. Ik zet ze bij de groepsfoto’s, wat ons toelaat even te mijmeren over het knagen van de tand des tijds en wat die tand met onze fysiek aan ’t doen is. De meeste van die inzetfoto’s (boven en onder) werden gemaakt tijdens reünies van die jongensbende en ik moet Pierre de Maeyer danken omdat hij ze me heeft doorgestuurd. Uitzondering is de inzetfoto van Marc Loy (1). Dat beeld werd geschoten aan boord van het vissersschip Hermes, waarop Marc een reportage aan ’t maken was. Uit de foto blijkt alvast dat de journalistiek zeker aan de lijst van zware beroepen toegevoegd mag worden.
Van sommigen heb ik het mailadres. Ik schrijf ze aan en vraag om uitleg. 
Serge Schaut (8) kan me niet verder helpen, want de tocht heeft bij hem geen herinneringen nagelaten.
Pierre de Maeyer (5) weet gelukkig meer: ‘De foto’s zijn gemaakt tijdens een fietstocht naar Kemmel. De boerderij waar we 2 of 3 dagen verbleven lag in de omgeving van de Kemmelberg, misschien Dranouter, maar dat ben ik niet zeker. Van daaruit vertrokken we telkens om met onze fiets de “bergen” te beklimmen, de Kemmel-, Rode-, Zwarte- en Catsberg. Dat moet in de periode 1963-66 geweest zijn. Dat kleine jongetje op de foto was het zoontje van de boer op wiens erf we bleven slapen.’
Na enig weifelen herinnert ook Ivan Schamp (2) zich de tocht: ‘Het was een fietstocht richting Kemmel en we exploreerden de omgeving van de Kemmelberg. De slaapplaats lag, zo denk ik, in Loker. We sliepen er in een schuur van een boerderij die op de Kemmelbergweg lag. Ik herinner me dat de boer akkoord ging op voorwaarde dat we een handje toestaken. Hij formuleerde het als volgt: “Jullie zijn stadsmensen en weten dus niks af van het boerenleven. Wel, in ruil voor het verblijf mogen jullie wat meehelpen bij het werk.” We vonden dat een faire ruil. In welk jaar? Dat is gissen, maar als we 1963-64 nemen, dan gaan we er niet ver naast zitten. Want vanaf december 1964 heb ik een dagboek bijgehouden en daarin vind ik over die trektocht niets terug.’ Dat laatste moet Ivan later evenwel corrigeren, want Marc Loy slaagt er na veel inspanningen in om een van die foto's uit zijn plakboek los te weken; op de achterkant van die foto staat zwart op wit: 1966! Geconfronteerd met dat naakte cijfer werpt Ivan nog eens een indringende blik op zijn dagboek en inderdaad: in 1966 gaat de tocht naar de Kemmelberg.
Twee dagen na publicatie van dit stuk vindt Ivan nog een agendaatje waarin naam en adres vermeld staat van de boer bij wie de jongens verbleven. Dat blijkt Goudeseune te zijn en ‘t adres was Hooghofstraat 100 in Dranouter. Wat betekent dat Pierre de Maeyer wel degelijk juist gehokt had, toen hij zei dat Dranouter de plek van overnachten was.
In die agenda vindt Ivan ook nog de lijst van deelnemers aan die trektocht: Gilbert Boey, Paul en Jan Van Geluwe, Ronny David (kok), Pierre de Maeyer, Alex Van Den Eynde,  Serge Schaut, Lucien Geryl, Marc Loy en Ivan Schamp. 
En nu een gokje, eigenlijk twee. Ik veronderstel dat Gilbert Boey de man achter de camera is, want op geen van die foto's is hij te zien. Ik lees hierboven ook dat Ronny David de kok van dienst is. Mag ik veronderstellen dat koken sindsdien een hobby gebleven is en heeft die hobby dan te maken met de merkwaardige transformatie die Ronny ondergaan heeft?
In Ivans boekje staat ook nog een soort morele balans: ‘Zeer geslaagde trektocht. Het werd geen koers en ook geen zuippartij…’ En verder:  ‘De onderlinge samenwerking was perfect. Er was een enkel fietsongeval waarbij Alex Van Den Eynde en Ivan Schamp betrokken waren, oorzaak was een combinatie van regen en treinsporen.’
Waarmee ook deze jeugdherinnering van de vergetelheid gered is. Samengevat ziet het er zo uit: in 1965 ging 't naar Nijlen: hier; in 1966 naar de Kemmelberg en in 1967 naar Lommel (hier en daar).

Flor Vandekerckhove


Geen opmerkingen: