maandag 2 juli 2018

Pantoffelheld

IK VERWERF ze in 1971. Het jaar staat op het identiteitsplaatje dat me tegelijk met de pantoffels overhandigd wordt. Zo’n identiteitsplaatje heet ook val-dood plaatje. Soldaten hangen het om hun nek. Het bestaat uit twee gelijke delen, waarop, in mijn geval, te lezen staat: ‘Belgisch leger 71/58921 Vandekerckhove F 12 feb 49’De 71 slaat op 1971, jaar waarin de staat me oproept het land te verdedigen, jaar waarop m'n pantoffels in de kazerne klaarstaan.
Ik draag die muiltjes nog altijd. Niet veel, maar toch, ze staan in een vakantiehuisje in Frankrijk. Telkens schop ik daar mijn schoenen uit, blaas stof van die pantoffels, kijk of er geen slang inzit en steek er mijn oude voeten in. ’t Is eigenlijk niet langer verantwoord, de gaten in de zolen zijn zó groot dat ik eigenlijk blootsvoets loop. Als je straks naar ‘t dorp afzakt, zeg ik elk jaar streng tegen mezelf, deponeer je die pantoffels onderweg in de vuilnisbak. En telkens is er iets dat me daarvan weerhoudt. 
Zegt dat iets over mij? Ben ik spaarzaam? Wellicht. Gierig? Misschien. Is ‘t omdat ik een pantoffelheld ben? Ongetwijfeld. Maar waarom heb ik die onbenullige pantoffels wel bijgehouden en niet mijn diploma’s? Die laatste vraag krijgt in 2018 onverwachts een antwoord: een diploma weegt bijlange niet op tegen 't leger.
Daarom beslist professor-havik Jonathan Holslag↗︎ de unief een wijle te verlaten en tot het Belgisch leger toe te treden: ‘Vaderlandsliefde moet onze identiteit sterker maken’, aldus de prof. En ook de rechtse columnist Joachim Pohlman↗︎, woordvoerder van Bart De Wever, levert in 2018 de pen even in, om de wapens op te nemen: ‘Ik wil bijdragen aan onze veiligheid.’ 
De feiten zijn duidelijk: rechts is zich aan ’t wapenen! Voor oude linksen als ik wordt het tijd om de clandestiniteit op te zoeken. Ik rij naar mijn vakantiehuisje in het maquis↗︎, hang daar het identificatieplaatje rond mijn nek en steek mijn ouwe voeten weer in die legerpantoffels — ¡No pasarán! — versleten of niet. 

— De Laatste Vuurtorenwachter op weg naar het maquis↗︎. Niet te zien op de foto: hij heeft zijn oude legerpantoffels aangetrokken. —   

Geen opmerkingen: