dinsdag 18 juni 2019

Elk z’n goeienavond, Oostende bonsoir

— Foto © Danny Willems. —
Hoe zou ik mijn avonden doorbrengen, mocht ik de drank destijds niet laten staan hebben? Vaak heb ik me die vraag gesteld, en Arno heeft hem nu beantwoord. Hij formuleert dat antwoord in Oostende bonsoir, een prachtige song.
Oostende bonsoir portretteert niet alleen de stad — schoon maar triestig — maar verhaalt ook hoe een prille zeventiger er zijn avonden drinkend doorbrengt — triestig, maar schoon verwoord. Zouden ook mijn avonden zo geweest zijn? Wellicht wel. 
Meer valt er misschien niet van te zeggen, want een roos is een roos is een roos. Daartegenover staat dat Arno De Laatste Vuurtorenwachter niet is. De Langestraat is de Opex niet; de Chèvre folle is café Zeemansverlangen niet; een rocker is geen eenling; en een songtekst is geen gedicht.
In een song ligt de nadruk op de melodie, bij een gedicht is dat op de woorden; poëzie is literatuur, song is muziek. Er zijn wel gedichten die je op muziek kunt zetten en sommige songwriters zijn ook grote dichters, maar dit ene verschil zal niemand aanvechten: songs worden gezongen, gedichten gedeclameerd. En ’t is daar dat ik naartoe wil.
Mijn geliefde zou ’t me nooit vergeven mocht ik beginnen zingen. Daardoor alleen al moet mijn drinkersvariante op Arno’s bonsoir een gedicht zijn. Laat me eens kijken. Het artwork dat Danny Willems aan Arno’s song toevoegt doet me beseffen dat ik in stijl zal moeten uitrukken. Uit de kast haal ik m’n pitteleir en m’n chapeau buse, ik trek de vuurtorendeur achter me dicht en schrijd de oostelijke strekdam op. Daar, op ’t einde, laat ik mijn stem over de golven bulderen, zodat hij de branding affronteert, de havengeul traverseert en aan de overkant arriveert, alwaar het gedicht, in de stad, hopelijk in goede aarde valt en u het daar verder verspreidt als ware het een lopend vuurtje. 

Flor Vandekerckhove


Arno’s song kunt u daar op youtube beluisteren. Mijn gedicht is hier op de podcast te horen, maar sindsdien werd er van Elk z’n goeienavond ook een filmpje gemaakt.


1 opmerking:

frankinamerica zei

Opdracht 'een roos is een roos is een roos' volbracht!
Daarvoor neem ik mijn chapeau buse af...