dinsdag 14 juli 2020

Hoe Miete Delanghe in de kunst terechtkomt

— Wanneer de Selkie haar zeehondenhuid vindt, kiest ze voor de zee. —


Op de vervallen gebouwen van de oude Oostendse vismijn hangen affiches waarop een onbegrijpelijke Latijnse tekst staat. Een QR-code maakt die onbegrijpelijkheid weer goed, doordat hij je naar deze link leidt. En vandaar naar een tentoonstelling. (*) Wat je onderweg daarnaartoe leert is dit: hier is een kunstenaar aan het werk die de begane paden verlaat. En wanneer je achteraf op de webstek van die kunstenaar kijkt, vraag je je af hoe iemand op zo’n jonge leeftijd (25) al zo’n indrukwekkend parcours kan afleggen.
Erien Withouck, zowel kunstacademie als universiteit achter de kiezen, beweegt zich op het raakvlak van kunst en onderzoek. Dat raakvlak is een plek waar ‘interessant’ je eerder te binnen schiet dan ‘mooi’.
Met dit project koppelt Withouck de Oostendse Miete Delanghe aan de Selkie, een figuur uit de folklore van de Shetlands. Die Selkie leeft onder water. Ze kan als mens aan land komen als ze haar zeehondenhuid afdoet. Shetlandse volksverhalen vertellen over een man die haar huid steelt, waardoor ze niet naar de zee kan terugkeren. Ze trouwt met de man, baart zijn kinderen. Uiteindelijk vindt ze haar zeehondenhuid weer en kiest voor de zee: de vrijheid wint het van de moeder-huisvrouw. 
Waarom verenigt deze kunstenaar Miete Delanghe en de Selkie? Daar mag over nagedacht worden.
Flor Vandekerckhove

(*) ‘they say she was' van Erien Withouck in CAS Oostende. — Open elke zaterdag en zondag in Juli 2020, van 14:00 tot 18:00 in de Frans Musinstraat 19. Daarna verhuist de tentoonstelling naar Leuven en Luik.


Visserijfolklore op youtube

Geen opmerkingen: