dinsdag 28 december 2021

In memoriam Joan Didion (1934-2021)



Op 23 december is Joan Didion↗︎ overleden, veel gelauwerd Amerikaanse schrijfster. Zelf leer ik haar kennen in een bloemlezing (°) van New Journalism↗︎. Daarin staat ook haar Slouching Towards Bethlehem, schoolvoorbeeld van journalistiek-literair onderzoek, geleid door persoonlijke gevoelens omtrent reële gebeurtenissen, leidend naar een subjectieve benadering. En dus vloekend tegen alle regels van de klassieke journalistiek. Haar stuk opent met: ‘This is a story about love and death in the golden land and begins with the country.’ Dan volgt een lange beschrijving van dat gebied en zelfs van het weer, afsluitend met ‘Oktober is de slechtste maand voor de wind, de maand waarin het moeilijk ademen is en de heuvels spontaan oplaaien. Het heeft sinds april niet meer geregend. Elke stem lijkt wel een schreeuw. Het is het seizoen van zelfmoord en echtscheiding en stekelige angst, vanwaar de wind ook waait.’ De sfeer is meesterlijk gezet, hier gaan vreselijke dingen gebeuren.
Netflix heeft in haar aanbod een aanbevelenswaardige documentaire over haar leven & werk, gemaakt door haar neef Griffin Dunne. (°°) De zin ‘The Center Will Not Hold’ van de titel is ouder dan Didion, ‘t is een citaat van Yeats, en al door velen gebruikt, Didion doet het om de 
grote themata in haar werk te omschrijven, de sociale desintegratie van en de culturele chaos in de Amerikaanse maatschappij. (fv)


(°) Tom Wolfe. The New Journalism. With an anthology edited by Tom Wolfe and E.W. Johnson. 1975 London, Pan Books. 430 pp. Zelf kocht ik de editie van 1990 veel later bij de Slegte. 

(°°) Regie Griffin Dunne. Joan Didion: The Center Will Not Hold. 2017. Netflix. (94 min.)



Op 1 januari 2022 publiceert uitgeverij De Lachende Visch een nieuw e-boek van Flor Vandekerckhove. Honderd titelloze eenparagraafverhalen wordt ingeleid door Flors oud-leraar Nederlands Alfons Vandenbussche.


Honderd titelloze eenparagraafverhalen verschijnt op 1 januari. Het e-boek is gratis voor elkeen die erom vraagt. Doe het nu en het boek valt op nieuwjaarsdag in je mailbox. ’t Is een cadeau van De Laatste Vuurtorenwachter. Doe het meteen via liefkemores@telenet.be↗︎.


Geen opmerkingen: