woensdag 15 december 2021

Van Zwam was eerst (en ik zoek een nieuwe huisarts)

 
Links, een heruitgave uit 2007 van een strip uit 1948. Van dat verhaal bestaan verschillende uitgaven, telkens onder een andere serienaam, soms (midden) blijken de stripfiguren hertekend.

Een privédetective loopt in de val. Willoos wordt hij ingezet in een poging tot staatsgreep. Dan is het mijn beurt. De dokter bezorgt me mijn voorschriften en deelt vervolgens mee dat hij met pensioen gaat, de strip mag ik naar huis meenemen. Thuis lees ik meteen verder en ontdek alzo dat de detective onderweg kennis maakt met iemand die zich voorstelt als keizer Nero. Waardoor ik op hoge leeftijd verneem dat De avonturen van Van Zwam deze van Nero voorafgaan. Ik zoek een en ander op en ontdek dat Marc Sleen De avonturen van Van Zwam al vanaf 1947 tekent. Zelfs De hoed van Gerard de duivel↗︎  verhaal dat ikzelf sinds kindsbeen als dat van Nero ken — is eigenlijk een van de negen avonturen van Van Zwam. Vanaf 1950 verandert de reeks van naam: De avonturen van Nero en zijn hoed. Pas daarna wordt het De avonturen van Nero & Co. Nu nog een nieuwe huisarts vinden.
Flor Vandekerckhove

Op 1 januari 2022 publiceert uitgeverij De Lachende Visch een nieuw e-boek van Flor Vandekerckhove. Honderd titelloze eenparagraafverhalen wordt ingeleid door Flors oud-leraar Nederlands Alfons Vandenbussche.



De e-boeken van Flor Vandekerckhove zijn gratis voor wie erom vraagt. Vooraf bestellen kan. Het boek wordt u dan per e-mail toegestuurd zodra het in het rek van De Weggeefwinkel komt te liggen. Vraag erom via liefkemores@telenet.be↗︎

Geen opmerkingen: