vrijdag 24 december 2021

Kerst 2021, een traditie doorbroken!

Om de traditie te doorbreken zoek ik in mijn archief naar een beeld dat totaal niets met kerst te maken heeft. Mijn keuze valt op deze foto. U ziet buurman Michel Meesschaert in zijn oldtimer; ik weet niet waarom hij Ho Ho Ho roept. De passagier ben ik.



De Laatste Vuurtorenwachter bestaat inmiddels al zoveel jaren dat er al sprake is van tradities. Zo is er de traditie van het jaarlijkse anti-kerstverhaal. Daar stelt zich toch wel een probleem. Als anti-kerst al even traditioneel wordt als kerst, dan versterkt anti toch kerst en is ’t niet langer anti. 
Laat me kijken wat ik eraan kan doen.
Het ene jaar slaagt mijn anti-kerstverhaal al beter dan ’t andere, en zelden is het beter dan wat Eric Idle van Monthy Python ermee doet. In 2014 maak ik een vrije vertaling van diens lied Fuck X-mas, ge moet maar eens kijken, die vertaling staat daar↗︎. Verleden jaar vierde ik anti-kerst dan weer met een eigen provovers, gemakshalve kerst↗︎ genoemd. Van meer vindingrijkheid getuigt de titel die ik in 2019 voor het anti-kerstverhaal bedacht: De sprietvink en de zelflikkende poes↗︎. En zo is er elk jaar wel iets. Behalve dit jaar. Waarmee de traditie succesvol doorbroken wordt.

Op 1 januari 2022 publiceert uitgeverij De Lachende Visch een nieuw e-boek van Flor Vandekerckhove. Honderd titelloze eenparagraafverhalen wordt ingeleid door Flors oud-leraar Nederlands Alfons Vandenbussche.


Honderd titelloze eenparagraafverhalen verschijnt op 1 januari. Het e-boek is gratis voor elkeen die erom vraagt. Doe het nu en het boek valt op nieuwjaarsdag in je mailbox. ’t Is een cadeau van De Laatste Vuurtorenwachter. Doe het meteen via liefkemores@telenet.be↗︎.


Geen opmerkingen: