woensdag 22 december 2021

Nabespreking

Links op de Ezelpoort in Brugge wordt een versregel geprojecteerd. Rechts: Peter, vrouwelijke man in het land van macho’s.



In Brugge keren we weer van een film die met een bijbelcitaat eindigt: Verlos mijn beminde van de macht van de hond. Nog nagenietend passeren we de Ezelpoort waarop een vers geprojecteerd wordt: Als de ziele luistert. De poort overbrugt een water dat Stil Ende heet. Dat filmeinde, dat vers, de naam van dat water… Zoveel poëzie geconcentreerd! Zoveel vragen ook. Wat heeft de film ons getoond? Waarom heet dat water zo? Hoe luidt het hele gedicht?
De film heet The Power of the Dog (°), maar een goeie titel ware ook No Country For Soft Men, want dat is wat we menen te zien: in dit land van viriele cowboys is geen plaats voor een jongen als Peter die overdadig veel tederheid uitstraalt. Achteraf, de Ezelpoort traverserend, beseffen we dat de film werkt als een gedicht waarvan Martinus Nijhoff zegt: Lees maar, er staat niet wat er staat. Wie denkt te verleiden wordt verleid, manipulator wordt gemanipuleerd, heerser delft onderspit, softie blijkt beenhard, kansloze grijpt kans, antiheld wordt held… En dat alles dringt pas goed tot je door tijdens de nabespreking in 't naar huis gaan.
Het gedicht, waarvan een regel op de Ezelpoort geprojecteerd wordt, is van Guido Gezelle. Hij schrijft het in 1859. ’t Zijn woorden die Peter in 1920 in The Power of the Dog had kunnen zeggen. Ongetwijfeld zou hoongelach zijn deel geweest zijn, maar de lachers hadden eens moeten weten…
Als de ziele luistert
spreekt het al een taal dat leeft,
't lijzigste gefluister
ook een taal en teken heeft:
blaren van de bomen
kouten↗︎ met malkaar gezwind,
baren in de stromen
klappen↗︎ luide en welgezind,
wind en wee↗︎ en wolken,
wegelen van Gods heiligen voet,
talen en vertolken
't diep gedoken Woord zo zoet...
als de ziele luistert!
Flor Vandekerckhove


(°) Regie: Jane Campion. 2021. The Power of the Dog. 126 minuten. Gebaseerd op de gelijknamige roman van Thomas Savage.



Op 1 januari 2022 publiceert uitgeverij De Lachende Visch een nieuw e-boek van Flor Vandekerckhove. Honderd titelloze eenparagraafverhalen wordt ingeleid door Flors oud-leraar Nederlands Alfons Vandenbussche.


Honderd titelloze eenparagraafverhalen verschijnt op 1 januari. Het e-boek is gratis voor elkeen die erom vraagt. Doe het nu en het boek valt op nieuwjaarsdag in je mailbox. ’t Is een cadeau van De Laatste Vuurtorenwachter. Doe het meteen via liefkemores@telenet.be↗︎.


Geen opmerkingen: