donderdag 16 december 2021

Onbekend gebleven waarzeggers & voorspellers (II)


 
Ik heb hier↗︎ al eens een aflevering van deze nieuwe reeks gepost, maar deze tweede is zo mogelijk nog straffer. Het magazine The Boy’s Own Paper publiceert in oktober 1880 het verhaal van een man die tal van voorspellingen doet die later daadwerkelijk blijken uit te komen. Merkwaardig is dat die voorspellingen altijd tijdens barbecueavonden gebeuren, wat erop wijst dat de barbecue ouder is dan gedacht. Hoe komt het dat deze supervoorspeller de geschiedenis niet gehaald heeft? Dat komt doordat hij veel te veel voorspelde, zoveel zelfs dat het voor zijn tijdgenoten niet behapbaar was. Zo voorspelde hij ook nog dat sigaretten haast onbetaalbaar duur zouden worden, dat er een witte kassa in restaurants zou komen, dat het klimaat zou veranderen en dat de GB op den duur Carrefour zou heten, dat bosbranden, files en overstromingen dagelijkse kost zouden worden, dat Russische vrouwen zich op ‘t internet aan Vlaamse mannen zouden presenteren in de hoop er een frank aan over te houden, dat Bob Dylan de Nobelprijs zou winnen, dat koning Boudewijn geen lang leven beschoren was en zijn opvolger wel, dat Stefan Hertmans in ‘t Engels vertaald zou worden, dat de goden wel degelijk kosmonauten waren en dat Google dit verhaal tot bij u zou brengen. Zo’n supervoorspeller was dat!
[De tekening komt van het Britse The Boy’s Own Paper, waarin telkens een volledig verhaal verteld wordt. Van The Boy’s Own Paper verschijnen 2511 nummers, waardoor het een van de grootste in het genre is. Van 1879 tot 1913 verschijnt het blad wekelijks, daarna maandelijks. In het eerste decennium promoot The Boy’s Own paper het Britse rijk als de hoogste prestatie van de beschaving, en weerspiegelt het de racistische houdingen die destijds blijkbaar als vanzelfsprekend worden beschouwd. 
Story Papers↗︎ als The Boy’s Own Paper zijn populair van het einde van de 19e eeuw tot net voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Daarna ging men er nog wel mee door, maar de populariteit van de Comic Books↗︎ zorgde in de jaren vijftig en zestig voor de ondergang.] (fv)

Honderd titelloze eenparagraafverhalen verschijnt op 1 januari. Het e-boek is gratis voor elkeen die erom vraagt. Doe het nu en het boek valt op nieuwjaarsdag in je mailbox. ’t Is een cadeau van De Laatste Vuurtorenwachter. Doe het meteen via liefkemores@telenet.be↗︎.


Op 1 januari 2022 publiceert uitgeverij De Lachende Visch een nieuw e-boek van Flor Vandekerckhove. Honderd titelloze eenparagraafverhalen wordt ingeleid door Flors oud-leraar Nederlands Alfons Vandenbussche.

Geen opmerkingen: