dinsdag 28 juni 2022

2023 wordt het jaar van de poëtische oneliner



Kan ik een driezinnenverhaal↗︎ schrijven, da’s de vraag die ik me dít jaar stel. Van de 200 oefeningen die ik terzake plan, zijn er al zo’n 100 afgewerkt, ik ben goed op schema. Ook de volgende honderd post ik dit jaar nog, één na één, in De Laatste Vuurtorenwachter.
Inmiddels denk ik al na over 2023 en de vraag die ik daarin opgelost wil zien: kan ik een monostich↗︎ schrijven, een poëtische oneliner, een gedicht bestaande uit één regel (Frans: monostique, Duits Monostichon of Einzeiler, ik vind geen Nederlands equivalent of het zou oneliner moeten zijn.) In 2023 wil ik er hoe dan ook 200 schrijven. 2023 wordt dus weer een poëziejaar, ik kijk er al naar uit. 
Waar ik ook over nadenk is de manier waarop ik die poëtische oneliners zal presenteren. Momenteel denk ik aan een combinatie van geschreven en gesproken tekst, misschien wel in een soort digitaal postkaartje op YouTube. Vandaag test ik die combinatie al eens uit in twee verschillende gedichten-oneliners. De eerste heet Bleek↗︎ (de naam slaat op een weide waarop de was te bleek gelegd wordt), de tweede heet Beek↗︎. Ik geef beide dezelfde achtergrondtekening mee. In ’t eerste filmpje wordt mijn stem iets meer vervormd en de opmaak van ’t eerste is iets meer uitgewerkt (tekening en tekst vormen in Bleek↗︎ als ’t ware zo’n postkaartje, terwijl u in Beek↗︎ een gewoon blad te zien krijgt). 
’t Is niet dat ik wil weten welk gedicht u ’t beste vindt (°). Wel vraag ik u welk stemgeluid u ‘t aangenaamst in d’oren klinkt, de stem in Bleek↗︎ of die in Beek↗︎? Welke layout geniet uw voorkeur, het postkaartje met witte rand van Bleek↗︎ of het volle blad van Beek↗︎? Wilt u me er iets over zeggen, wat ik niet verwacht, maar wel zou appreciëren, doe het dan hier↗︎.
Flor Vandekerckhove↗︎


(°) Ik hou er in die oneliners een zelfopgelegde poëtica op na, die staat niet ter discussie. Ik zeg er binnenkort iets meer over.

3 opmerkingen:

Lieven zei

Ik deed zoiets op facebook maar dan een combinatie van een filosoof en een citaat.werkt wel als de inhoud concreet is...

Guido zei

De Beek-versie is het best, maar ik zie het poëtische er eigenlijk niet van in.

Anoniem zei

Juist