zondag 12 juni 2022

Drie Youtube-verhalen uit de Oostendse vissersgemeenschap

2002 - De verenigde kustvissers protesteren tegen de aanwezigheid van overmaatse eurokotters in de kustwateren. (Foto HVB)


’t Is niet dat er een plan aan voorafgaat, ’t is een constatering achteraf, maar het is wel zo dat mijn gedichten-verhalen graag in groepjes optrekken. Wat dat betreft heb ik eerder al op Vijf gedichten over Bredene↗︎ gewezen. Ook heb ik u al op de kusttram meegenomen in Drie tramritten die ge niet voor mogelijk houdt↗︎. En daarna naar de slager onder de wervende titel Fijne poëtische vleeswaren↗︎. Nu stel ik u trots voor: vijf verhalen voor geïnspireerd door de Oostendse vissersgemeenschap. (Flor Vandekerckhove↗︎)

1. Curator is het waargebeurde verhaal van het failissement van een vissersvaartuig. En de onverwacht kwalijke gevolgen voor de reder. Klik hier↗︎.
2. In het midden van de vorige eeuw was er dermate grote vraag naar vissers dat gevangenen ervoor uit de cel gehaald werden. Luister naar hun verhaal in Boef↗︎.

3. De meiden van de vistrap is een bluesnummer dat een ode brengt aan de verkoopsters die het werk ondanks alles blijven doen. Luister naar hun song op de tonen van de blues: De meiden van de vistrap↗︎.


Wie ‘op Facebook zit’, moet daar eens naar Flor in spoken word kijken. Daar hoort ge mij verhalen declameren, ondersteund door passende beelden en muziek. En nu moet ge 1s goed luisteren: sinds kort speel ik die muziek zelf — ik die nooit eerder een instrument ter hand nam! — en wel op de strumstick↗︎, instrument waarvan ik tot voor kort nooit gehoord had. Wie 'op Facebook zit', klikt hier↗︎


Geen opmerkingen: