woensdag 8 juni 2022

Een hoenderhok genaamd DE VOS

(°) Frontispice van DE VOS, driemaandelijks eenmanstijdschrift, tiende jaargang, nummer 25, zomer 2022. 
U kunt een gratis proefnummer aanvragenguido53@scarlet.be↗︎.

Hij schrijft toneel en verhalen, publiceert een tijdschriftje, produceert video’s en is een singer-songwriter. We hebben dus veel gemeen, Guido Devos↗︎ en ik, veel van die dingen doe ik immers ook, alleen in dat laatste onderscheidt hij zich: hij maakt liedjes. Die songs schrijft hij voor zichzelf of voor anderen. Om dat laatste mag ik me gelukkig prijzen, hij bedacht muziek voor mijn songtekst, De laatste roker↗︎.
Enkele dagen geleden valt zijn driemaandelijkse eenmanstijdschrift DE VOS (°) in mijn bus. Daarin kondigt hij Meneer Lennon aan, zijn toneelstuk. Voor de rest: mooi vormgegeven verhalen, cursiefjes, vraag&antwoordspelletjes, leesnotities… samengevat: een hoenderhok genaamd DE VOS; daarin ook ruimte voor de rest van de wereld, ik ontwaar maatschappelijke kommer, kritiek op oorlog & ander wapengeweld. En hij ruimt plaats voor derden, waartoe ik mezelf mag rekenen, hij laat in dit nummer mijn werk kennen.
Wat moet ik nu van die mens denken, zoals hij uit het wereldwijde web↗︎ tot mij komt? In een radioprogramma↗︎ hoor ik hem over zijn bezigheden spreken: hobbymuzikant, kleine oplages, vrijetijdsbeleving, covers, ooit eens ‘een echt boek’; ik hoor een zwak gedicht en ontdek goede songteksten… Ik vat samen: een veelzijdige mens. Een beetje te nederig naar mijn smaak, ik ben meer voor pretentieuze mensen (als ik ze maar niet in huis moet nemen, aan mezelf heb ik hier al pretentie genoeg.) Guido moet een beetje meer pretentie krijgen, vind ik, en onze imaginaire club vervoegen, deze onbestaande bende ongeregeld die zich terecht het zout der aarde acht. Pretentie is wat Frank Dubbe↗︎ tot punkrocker maakt, Dimer Geedts↗︎ tot pianist, Luc Martinsen↗︎ tot kunstschilder, Didi de Paris↗︎ tot dichter, wijlen Paul Couter↗︎ tot bluesman, Jo Clauwaert↗︎ tot beeldend kunstenaar, Christine Pire↗︎ tot actrice, JP Boentges↗︎ tot dj, mezelf tot schrijver en ja, Guido Devos↗︎ tot songwriter. Hobbymuzikant? Guido Devos had die radiomens een potje Pierre Bourdieu↗︎ onder de neus moeten duwen, waar die een onderscheid maakt tussen een ‘veld van grootschalige productie’ (dat gericht is op kapitaal en consumptie) en een ‘veld van beperkte productie’, dat voor zichzelf een onbeperkte autonomie opeist en integraal gericht is op het verwerven van cultureel kapitaal binnen een beperkte groep van insiders. Laat dit dan ook de knuppel zijn die ik in het hoenderhok van DE VOS gooi. De kippen stuiven wild uiteen, maar kijk, de dag is nog niet rond of daar keert de rust al weder over het strand en andere oorden van vertier, een uitstekend moment om DE VOS ter hand te nemen. U kunt een gratis proefnummer aanvragen: guido53@scarlet.be↗︎.


(°) DE VOS, driemaandelijks eenmanstijdschrift, tiende jaargang, nummer 25, zomer 2022.

1 opmerking:

Marijke zei

Heeft best iets grappigs ook als ik dat mag zeggen https://guidodevos.be/2022/05/28/halt-2-0-2/
En een leuke collage van je papa! Geestig om te doen eh :-) (zolang we een beetje kunnen vluchten gaat het ons goed)