zaterdag 26 november 2022

Mijn povere perenoogst


In 2020 meld ik hier↗︎ vol trots dat ik een perelaar plant. Hoopvol schrijf ik: ‘In 2021 pluk ik niet alleen de dag, maar ook de peer.’ Dat valt tegen: in 2021 valt alleen maar de dag plukken. Geen peer! Ik weet niet hoe dat komt. Is 2021 voor iedereen een slecht perenjaar? Is ’t doordat het boompje te jong is om al vrucht te dragen? Is ’t omdat het daar alléén staat en het de zware taak heeft zichzelf te bevruchten? Weten de bijen het nieuwe boompje in 2021 nog niet te vinden? 
Dit jaar valt er trouwens evenmin iets te oogsten. Toch zie ik vooruitgang. Daarnet plukte ik twee vruchten weg die ik eerder niet had opgemerkt, nauwelijks groter dan mijn duim. Ze zijn zo klein dat ik ze nauwelijks peer durf te noemen. Om zeker te zijn, pas ik er de eendentest↗︎ op toe: als iets eruitziet als een peer, zwemt als een peer en kwaakt als een peer, dan is het waarschijnlijk een peer.

Flor Vandekerckhove↗︎



De e-boeken van Flor Vandekerckhove zijn gratis. Mail erom: liefkemores@telenet.be↗︎. (Vermeld de titel.)

2 opmerkingen:

Moois van mie zei

Echt? Ik heb een perenboompje in mijn voortuinje en die geeft elk jaar heel veel peren. Hij stond er al toen ik hier kwam wonen en toen had ik een peer of 3. Nu krijg ik ze niet meer op... Maar het aantal varieert wel jaar na jaar: dit jaar was een minder goed perenjaar dan gewoonlijk. Misschien is je boom nog te jong?

laurentius.vanacker zei

Ik heb fruitbomen , dus ook een pereboom. Vroeger kon ik appels en peren uitdelen in mijn buurt. Nu is dat bijna onmogelijk geworden.In elke schoorsteen zitten kauwen. Deze beschermde soort zorgt er voor , soms met twintig te samen , dat de peren geen kans krijgen om groot te worden. ze pikken er gaten in tot ze rot van de boom vallen. Dus mijn peren worden even groot als die van U . Maar ik heb geluk dat ik geen strodak bezit . Ze slopen deze daken om de schoorstenen vol te proppen met hun nesten. In de Haan kunnen ze er van meepraten. Vroeger had ik mussen , koolmezen , roodborstjes , tortelduiven in mijn tuin. Nu niet meer . Die zwarte gangsters roven alles om alleen over te blijven .Ik hoop dat die roofvogel die hier soms opduikt kauwen lust.