donderdag 10 augustus 2023

Bij elke schone blaffer past een Marlies Dekkersschouderholster

[In 2019 schreef ik Geschiedenis van mijn blaffer, een kort verhaal, vier hoofdstukjes. ’t Is nu herschreven, ter ere van Hemingway en diens ijsbergtheorie.]


‘If a writer of prose knows enough of what he is writing about he may omit things that he knows and the reader, if the writer is writing truly enough, will have a feeling of those things as strongly as though the writer had stated them. The dignity of movement of an ice-berg is due to only one-eighth of it being above water.’ (Ernest Hemingway in Death in the afternoon)


Marlies Dekkers en de ijsbergtheorie


I.      Meneer Delanghe zegt niet wapen, hij zegt blaffer. Kogels heten bullets. Hij wijst me op de slagpin en toont dat die recht is, iets waarop je moet letten, er is veel brol op de tweedehandsmarkt. Hij benadrukt dat een blaffer schoon is als die niet aan een eerder begane misdaad gelinkt kan worden. Blaffer, bullets, schoon, we komen een prijs overeen. Ik vul het magazijn met bullets en wacht op wat komen gaat.
II.      Mijn echtgenote is ervandoor met das Schwein, een Duitse surfer, ze komt vanaf nu niet meer naar huis. Waardoor ze aan een gewisse dood ontsnapt en ik aan een jarenlange gevangenisstraf, Polleke de kat blijft het asiel bespaard en de blaffer blijft schoon. Het is zoals het is: das Schwein heeft nu mijn echtgenote en ik heb een schone blaffer gevuld met bullets. Na enig overleg met mezelf beslis ik het zootje in de tuin te verbergen.
III.      Al na een kwartier word ik uit mijn eerste slaap gerukt. Een knal! Een rookpluim. In de tuin ligt Polleke de kat naast de blaffer. Niet dood, wel doof, de blaffer nog warm. Polleke likt het pootje waarmee hij de trekker heeft overgehaald, wast er zijn dove oren mee en zegt verwijtend: ‘Zie je nu wat ervan komt als je zo’n verhaal niet op tijd weet te stoppen?’ Hij heeft gelijk: dat Polleke opeens kan spreken, komt alleenlijk doordat ik aan ’t talmen ben.
IV.      Bij meneer Delanghe koop ik een Marlies Dekkersschouderholster. Met de blaffer in de holster en Polleke in de mand verkas ik van de vuurtoren naar Bredene. Niets dan voordelen: ten eerste kijkt niemand in Bredene op van een sprekende kat; ten tweede kan ik daar ongestoord met mijn Marlies Dekkersschouderholster pronken; ten derde vind ik er al vlug een nieuwe vrouw. En de verhuizing bezorgt me ook deze unieke ijsbergtheorieconforme slotzin. 


De e-boeken (pdf) van De Lachende Visch zijn gratis. Mail erom (en vermeld de titel): liefkemores@telenet.be.


Geen opmerkingen: