woensdag 30 augustus 2023

De roeptoeters van Facebook

Een kennis van me — universitaire opleiding, schrijver — houdt zich graag onledig met het lanceren van memes op FB. Links: tegen snelheidsbeperkingen (176 likes, 92, commentaren, 25 keer gedeeld). Rechts: tegen een beeldengroep (249 likes, 216 commentaren, 13 keer gedeeld.) Ik maak de fout om te reageren.


Om De Laatste Vuurtorenwachter te promoten maak ik gebruik van Facebook. Dat helpt, via FB passeren tientallen extra lezers de blog, soms honderden, allemaal mensen die ik anders niet zou bereiken. Nadeel is dat ik dan telkens zelf met FB geconfronteerd word, wat niet altijd prettig is.
Zo richt iemand zich in een FB-commentaar rechtstreeks tot mij: ‘Neem nu jij, die zijn apenjaren mag meemaken in een tijdperk dat alles op de helling komt. Vrijheid blijheid, sexuele revolutie, Rock & Roll en ook de ontbolstering van allerlei heerlijkheden maar evenzeer vetzakkerijen. (…) Dus Flor platen van the Stones, Moody waters of the doors in de kast..... een alpin van Che op jullie kop of een poster van Fidel in je jongenskamer........ maakt van jou generatie nog geen revolutionairen.’ Ik laat de taalfouten staan, omdat gewoon álles aan die commentaar fout is. In 't echt spelen mijn ‘apenjaren’ zich af in een gezin waar geen geld is om vinylplaten te kopen en waar ik, vanaf mijn tiende, tijdens de zomervakanties hard meewerk, waar van vrijheid blijheid nauwelijks sprake is, temeer omdat alles zich afspeelt in de schaduw van onze moeder de heilige kerk. Dat zo'n roeptoeter echt níets weet, belet hem niet om 't mij eens goed in te wrijven: welkom op FB !
Wat op FB ook veel passeert zijn memes, soms gelanceerd door iemand waarvan je meer niveau verwacht. Ik heb dan al eens de neiging om te reageren, waarmee ik met open ogen, en niet voor 't eerst, in de val trap. Dat is me onlangs weer overkomen. Ik laat mijn weerzin blijken en krijg bagger over mij van tientallen volgelingen van de roeptoeter in kwestie. Eigen schuld, dikke bult.

Geen opmerkingen: