donderdag 17 augustus 2023

Deuntje van Morricone, kop van Renoir

Links: in Berneval-le-Grand ontdek ik deze groot uitgevallen buste van de impressionist Pierre-Auguste Renoir. 
Rechts: Renoir. Les pêcheuses de moules à Berneval. 1879. Olieverf op doek. 175,3 cm hoog x 130,2 breed. Het schilderij bevindt zich in de museumcollectie van de Barnes Fondation (Merion, Pennsylvania, USA.)


15 augustus — Weer bevinden we ons in Frankrijk, waar Tania de kust afwandelt. Vandaag gaat die wandeling in Normandië van Criel-sur-Mer naar Bracquemont, 24,5 km ver. Onderweg trekt ze zowel door Le petit Berneval als langs Berneval-le-Grand, waar ook ik passeer (met de auto in mijn geval.) 
Le petit ligt aan zee, le Grand ligt een paar kilometer landinwaarts. Het onderscheid bestaat officieel niet, maar er is wel een wereld van verschil. Die twee verhouden zich tot elkaar als Bredene-Dorp tot Bredene-Duinen, een halve eeuw geleden. ’t Is middag wanneer ik de auto in Berneval-le-Grand parkeer. Niemand. Restaurant te koop, bakker gesloten, kerk dicht, zo ook het gemeentehuis, lege zitbanken. Er hangt een loden hitte over de dorpskern, in gedachten hoor ik een Morriconewijsje, de sfeer van een spaghettiwestern.
Dan valt me een groot uitgevallen buste op, hoofd van impressionist Pierre-Auguste Renoir(1841-1919), in hout gekapte kop. Die laat me aan stadsreuzen denken die te onzent in stoeten optrekken, Renoir als 'reuzegom'. Ik zie dat ’t kapwerk van ene Steve Armance is; op ’t internet vind ik onder die naam een beeldhouwer die in ijs kapt, ik weet niet of dat dezelfde mens is. Belangrijker is dat ik nu vermoed dat Renoir iets met Berneval te maken heeft. Vind ik daarjuist op ’t net geen olieverfschilderij dat mijn vermoeden bevestigt! Les pécheuses de moules à Berneval. Mossels vang je aan zee, waar ik me nu heen haast, om ook daar weer verslag uit te brengen van mijn bezichtigingen, bevindingen, beschouwingen en bepeinzingen. 
                                                                                                    (Het vervolgstuk van mijn bezoek aan Berneval staat hier.)

2 opmerkingen:

Luc Blomme zei

Weeral een stukje waar ik van heb genoten!

Dirk zei

Van 't zelfsten!