vrijdag 30 augustus 2019

In memoriam Marcel Velo (°1939 - †2019)


Mij bereikt het bericht dat Marcel Van Campenhout, in Oostende wereldbekend als Marcel Velo, gisteren, op 29 augustus, in familiekring overleden is. 
Op de lijst van Oostendse kunstenaars wordt Van Campenhout vermeld als kunstschilder en politiek activist. Een lezer meldt me dat Marcel in Stene geboren is op 6 november 1939. Stefaan Struyve herinnert zich 's mans verkiezingslijst uit 1994 en 2000: 'Die heette Vrij En Leefbaar Oostende: V.E.L.O. Hij haalde bijna geen stemmen en Marcel had naar eigen zeggen ook niet voor zichzelf gestemd.’ 
Componist Dimer Geedts, die Marcel tijdens diens laatste publieke optreden op de piano begeleid heeft, spreekt over ‘een groot man, een groot leven.’ Anderen zijn minder lovend: Gepassioneerd verteller, maar ook een fantast. Hij stelde ooit schilderijen tentoon. Dat het meestal afdankertjes van een opkoper waren kon hem niet deren. Hij plaatste er zijn eigen naam op en klaar was Marcel. Jarenlang was hij vaste klant tijdens optredens op de Paulusfeesten, waar ze er soms de stekker moesten uittrekken omdat hij niet kon stoppen.’ De Marcel Velo Show mag inderdaad berucht genoemd worden.
Op youtube staat het eerste deel van een interview waarin Van Campenhout over zijn leven vertelt, o.m. over zijn ontmoeting met James Ensor en over de roemrijke dag dat hij met zijn danspartner kampioen van de twist geworden is. Ik plaats het filmpje hieronder.
De afscheidsplechtigheid gaat door in de aula van Uitvaartzorg Marote, Oostende op vrijdag 6 september om 11 uur.
Flor Vandekerckhove

2 opmerkingen:

Unknown zei

Marcel is geboren te Stene op 06/11/1939

De laatste vuurtorenwachter zei

Thanks! Ik plaats het in de tekst.
Groet,
Flor