zondag 4 augustus 2019

Kijk kijk: een hagedis

— Levendbarende hagedis. —
Omdat details voor de wetenschap belangrijk zijn, probeer ik de feiten correct weer te geven. Op dinsdag 9 juli, kort na de noen, begeef ik me op pad. Het is zonnig weer, een bries NNO tempert de warmte. Mijn tocht passeert het duingebied tussen Bredene en Oostende en ik bevind me op het pad dat, tussen het Duinengat en de Spinoladijk, over de Bredense duinen loopt.
Hoog op het hoogste duin, vlak naast dat pad, zie ik in een flits een hagedis wegspurten. ’t Duurt te kort om het beest te kunnen beschrijven, maar lang genoeg om zeker te weten dat het een hagedis betreft, want in Zuid-Frankrijk heb ik de sprint van het schichtige dier goed leren kennen.
Onlangs ben ik 70 geworden en van de voorbije tijd heb ik er veel in de duinen doorgebracht, maar nooit, nooit eerder heb ik hier een hagedis ontwaard. Nooit! Niemand heeft me ooit gezegd dat de soort alhier gedijt. Termen als klimaatverandering en opwarming van de aarde dienen zich spontaan aan om het fenomeen te duiden.
Op de terugweg ontmoet ik Willy die de hond uitlaat. Ik vertel hem van de hagedis. Hij is helemaal niet verwonderd, hij weet dat het dier hier leeft, al menig maal heeft hij er een gespot, ook toen hij nog een knaap was. Hij vertelt het met zo’n grote vanzelfsprekendheid dat ik aan zijn woorden twijfel.
Thuis raadpleeg ik het internet. In België komen vier hagedissen voor, waarvan één pootloze. Die kan het al niet geweest zijn, want zonder poten spurt je zo rap niet weg. De naam laat me vermoeden dat ik misschien de duinhagedis (ook zandhagedis) gezien heb, maar Wikipedia zegt dat de soort alleen in Wallonië voorkomt. Zelf wist ik niet eens dat ze daar duinen hebben. De muurhagedis dan? Daarvan zegt Natuurpunt: In België vormen Samber en Maas de noordgrens van het natuurlijke verspreidingsgebied.’ Daar komt blijkbaar wel verandering in: ‘Sinds 2004 duiken echter ook in Vlaanderen (…) steeds vaker exemplaren op. Uit onderzoek blijkt dat de soort (in 2016) hier al voet aan de grond heeft gekregen op 27 van elkaar geïsoleerde locaties.’ Misschien heb ik wel de levendbarende hagedis gezien. Dat kan, want: ‘De soort komt ook voor in drogere biotopen zoals struikheidevelden, duinen (…)’ Ja, die zal het zijn, denk ik, want hij heet ook kleine hagedis, en deze die ik gezien heb was inderdaad niet groot.
Flor VandekerckhoveMijn kennis van de dierenwereld 
blijft beperkt tot deze 
die ik in mijn jeugd heb opgedaan, 
onder meer omdat mijn vader 
dieren slachtte 
om ze in zijn winkel te verkopen. 
Ik wil het geen trauma noemen, 
maar vaders commerce is 
toch wel beklijvend geweest. 
Luister maar, klik hier !

1 opmerking:

Luc Blomme zei

De eerste keer dat ik een hagedis zag was toen Ides Lingier, die naast me zat in de klas, het deksel van zijn bank omhoog hief en ik een hagedis heen en weer zag spurten over zijn schriften en achter zijn pennenzak. Was het eentje uit de duinen of had hij hem gevangen in de Ardennen? Ik weet het niet.

Luc Blomme