dinsdag 28 mei 2024

Gods influencer wordt heiligverklaard



EEN mens denkt: ah, dat is allemaal van vroeger, vandaag maakt dat allemaal geen kans meer. En dan lees je opeens een merkwaardig bericht (°): de diepgelovige Italiaanse jongen Carlo Acutis (°1991 - †2006) maakte websites om zijn geloof te verspreiden. Hij stierf op zijn vijftiende aan leukemie en werd al gauw ‘beschermer van het internet’ genoemd en ‘Gods influencer’. En dan staat daar opeens, zomaar, alsof ’t niets is:
‘Al meteen na zijn dood werd een proces in gang gezet om hem heilig te verklaren door het Vaticaan. Daarvoor zijn twee mirakels van zijn hand nodig. Volgens het Vaticaan verrichtte Acutis zeven jaar na zijn dood zijn eerste mirakel. Een Braziliaanse jongen zou genezen zijn van een alvleesklierafwijking na contact met een T-shirt dat van de Italiaanse programmeur was geweest. (…)’
‘Volgens paus Franciscus kan er nu ook een een ander mirakel aan hem toegeschreven worden. Zo zou de Costa Ricaanse studente Valeria Valverde wonderbaarlijk hersteld zijn nadat haar moeder aan Acutis’ graf had gebeden. De 21-jarige studente had een levensbedreigende hersenbloeding opgelopen na een ernstig fietsongeval in Firenze waar ze studeerde.’
In een heiligdom van bedevaartsoord Assisistaat soortement doodskist. In die kist ligt Carlo Acutis te kijk achter een glazen wand. Hoezo te kijk? De aartsbisschop van Assisi zei bij de opening van het graf op 1 oktober 2020: “Vandaag zien we hem weer in zijn sterfelijke lichaam. Een lichaam dat in de jaren van begrafenis in Assisi het normale proces van verval heeft doorgemaakt.” Als ik het goed begrijp, zien we een wassen afbeelding in een kist, suggererend dat het Carlo zelf zou zijn. Bij Madame Tussauds zijn ze daar ongetwijfeld jaloers op. 
Nog is dit merkwaardige verhaal niet ten einde. Wie niet meteen tot in Assisi geraakt om het ter plekke te bekijken, kan zowaar gebruik maken van een live-uitzending op ’t internet: kijk zelf maar. (Ik weet niet of daar ook ’s nachts iets te zien valt, je moet dat zelf maar uitvissen, mij lijkt dat een beetje spooky.) Méér zelfs: hier is een site waar je online terecht kunt om zelf mirakels bij de ei zo na heilige Carlo te deponeren, zoals ene Viviana Jimenez die zich tot Carlo Acutis wendde toen haar 84-jarige vader gezondheidsproblemen kreeg: ”We vroegen om zijn genezing en dat lukte na vele onderzoeken... ‘t is een wonder dat God door Carlo heeft toegestaan", zei ze.
De middeleeuwen en de XXIste staan waarlijk vlak naast elkaar.
Flor Vandekerckhove

(°) Eerste millennial wordt straks heiligverklaard. In DS 25 mei 2024.

Geen opmerkingen: