zondag 26 mei 2024

Geïnspireerd door een katholieke opvoeding



WIE het, zoals ik, met een katholieke opvoeding heeft moeten doen, houdt daar altijd iets aan over. Ik mag dat geloof lang geleden al afgevallen zijn, toch blijven er katholieke restanten aan me kleven; zelfs ontdopen — wat ik ook gedaan heb — helpt niet. Het is, zoals Guido Gezelle het destijds al zeide, ‘diep mij in de kop gebleven’. Hoe dat restant zich dan uit? Wel, bij dezen gaat het zo en bij genen gaat dat anders, bij mij komt het tot uiting in een overgevoeligheid voor surrealistische gebeurtenissen in 't leven van elke dag. (Flor Vandekerckhove)

1. In ‘
Gezant van God’ ontmoet ik op straat een vreemde man die zich op een merkwaardige manier aan mij openbaart als zijnde iemand die uit de hoge gestuurd wordt om mij te redden. Ik schreef er een gedicht in kwatrijnen over dat je gewoon kunt beluisteren op YouTube, waar ik er ook prachtige beelden aan heb toegevoegd, onder meer een tekening van John Lennon. Wie wil kennis maken met de ‘Gezant van God’ klikt hier.

2. Dat katholieke restant manifesteert zich ook in een soort boeken dat ik graag lees. Zo blader ik graag in werken van mystici, zoals Hildegard van Bingen, Hadewijch, Simone Weil en Johannes van het Kruis. Uit de geschriften van die laatste haalde ik een oneliner. Wie wil luisteren/kijken naar de Oneliner van Johannes van het Kruis klikt hier.


3. De katholieke restanten die aan mij kleven zijn eerder onschadelijk, zelfs amusant, bij anderen is dat wel anders, zoals bij die non die d’r kap over de haag smeet en in het huwelijk trad. Zij slaagde er niet in om de echtelijke gebeurtenissen een profane interpretatie te geven, met alle gevolgen van dien. In het prozagedicht Tenhemelopneming maakt u daar kennis mee. Klik hier.
[176] [816][26]

Geen opmerkingen: