vrijdag 1 juli 2022

Hélène Maréchal en de zoektocht naar West-Vlaamse equivalenten

Herinneringen aan Hélène Maréchal. Aan de voorgevel van haar woning (links) in het Elisabethbegijnhof hangt er sinds 1978 een gedenkplaat (midden). Rechts: kaft van de biografie. (°)

Omdat ik ontdek dat ik via borstelmaker Frans Slimbroeck↗︎ verwant ben aan Sidonie Van Larebeke, a.k.a. Hélène Maréchal, verdiep ik me in haar leven. Uit Eric Bauwens' biografie (°) citeer ik de slotparagrafen.
Stel je voor wat het leven destijds zou geweest zijn zonder volkstoneel en zonder mensen zoals Hélène Maréchal. We spreken hier over de generaties die twee oorlogen hebben meegemaakt. Met daartussenin een economische crisis van jewelste. Mensen die geen badkamer noch centrale verwarming hadden, die niet alle dagen vlees of groenten op hun bord kregen, die soms nooit de zee of de Ardennen gezien hadden.
Een generatie artiesten zoals Lène en Henri [Van Daele] hebben die mensen af en toe laten lachen. Een paar uurtjes hun zorgen doen vergeten. Hen wat opgemonterd. Zonder het volkstoneel was hun bestaan nog een stuk troostelozer geweest.
En specifiek wat Lène betreft, zij stond niet enkel op de scène. Zij stond ook nog eens naast hun ziekbed, zong voor hen in het rusthuis, bracht hen een laatste keer aan ’t lachen.
Hélène Maréchal: chansonnière, cabaretière, toneelspeelster. Voor wie het nauwelijks iets zegt, wegens geen Gentenaar of wegens te laat geboren, schuif ik drie van haar liedjes in deze post, ge moet maar eens luisteren: De proeveregge↗︎, ’t Groen Hoedse↗︎ en Gekapt struut↗︎.
Terwijl ik dit stukje afsluit vraag ik me af of mijn geboortestad, Oostende, soortgelijke cabaretières voortgebracht heeft. Ik zal het eens vragen aan Doris, dochter van wijlen Jef Klausing, misschien vindt ze er iets over weer in d’r vaders archief. En nu ik daar toch een beetje over nadenk: in mijn kinderjaren bestond er in Bredene een groep (was 't cabaret?) die De lachzaaiers heette. Is er een oude Bredenaar die daar nog iets over weet? 
Flor Vandekerckhove↗︎


PS: In de opmerkingen onder dit stuk heeft Luc Blomme het, voor wat Bredene betreft, over de pa van Ron Davis, voortrekker van De Lachzaaiers. Hij vernoemt ook Ollie Dollie, een 'onvergetelijke komiek.' Ik verstevig mijn oproep: kent iemand de geschiedenis van De Lachzaaiers? Foto’s? Participanten? ’t Jaar van het laatste optreden? En Ollie Dollie: heeft iemand een foto van die mens en biografische gegevens? 


(°) Eric Bauwens: Lène. Hélène Maréchal: tussen toneel en liefdadigheid, Skribis-Mirto Print, 2019, paperback, ISBN 978 94 2944 47 4, 88 Blz, 100 illustraties. 



Wie ‘op Facebook zit’, moet daar eens naar Flor in spoken word kijken. Daar hoort ge mij verhalen declameren, ondersteund door passende beelden en muziek. Wie 'op Facebook zit', klikt hier↗︎. 

2 opmerkingen:

Anoniem zei

De lachzaaiers waar de pa van Ron Davis de voortrekker was..
En Ollie Dollie, een onvergetelijke komiek!

eyland zei

olllie dollie willy vanhooren kan er veel over vertellen