zondag 7 augustus 2022

Luister naar De Lachzaaiers

In februari postte ik hier↗︎ een stukje dat drie keer de Kapel(le)straat in Bredene toont. Ik vroeg toen om raad: van welk jaar dateren elk van die foto’s. Ik stel die vraag nu weer, omdat ik verneem dat De Lachzaaiers daar voor het eerst in hotel Cosmopolite optraden. Wat ik me afvraag: zag dat hotel er in 1952 nog uit als het origineel (links) of was het toen al verbouwd tot wat we rechts, in de verte, zien? Anders gesteld: in welk jaar ging de oorspronkelijke Cosmopolite tegen de vlakte?


Op 3 augustus post ik hier↗︎ een stukje over De Lachzaaiers, een cabaretgroep uit Bredene. De groep wordt opgericht in 1952 en het eerste optreden gaat door in hotel Cosmopolite. De groep bestaat niet meer, maar de cabaretiers van Bredene zijn nog te horen op de LP Hier spreekt men Oostends (1973) als Ollie Dollie en De Lachzaaiers met Oostendse moppen. U hoort er in onderstaand YouTubefilmpje een fragmentje van, bedoeld als citaat, een poging ook om de herinnering aan deze populaire groep weer op te roepen. Jan Poppe bezorgde me de geluidsopname, gekopieerd van een… cassettebandje — cassettebandje!, those were the days. De foto’s komen uit het Gulden Boek van de gemeente Bredene. Klik hieronder YouTube aan en luister naar een van hun Oostendse moppen. (Flor Vandekerckhove↗︎)

PS: De vraag in het onderschrift van de foto's in hoofding werd in onderstaande opmerkingen door Jacques Deroo beantwoord. 


De Lachzaaiers op YouTube

www.youtube.com/watch?v=FgH5LHev_5s

[13]

2 opmerkingen:

deroo jacques zei

test

deroo zei

het hotel links is van voor de oorlog
In het schepencollege van 22 febr 1949 werd de heropbouw van dit hotel besproken op vraag van bruggen en wegen. Het antwoord was: het hotel is voor 1/3 hersteld. Mogelijks werd het al uitgebaat , ik zal de volgende collegebeslissingen eens nazien.