vrijdag 12 augustus 2022

De viswinkel van Benno Barnard

De viswinkel van Benno Barnard bevindt zich in Engeland.

 

Er zijn publieke figuren, kunstenaars, schrijvers, waarvan ik me omzeggens automatisch afkeer. Fotografe Lieve Blancquaert↗︎ is zo iemand. Heb ik slechte ervaringen met haar? Neen. Is mijn afkeer op feiten gebaseerd? Neen. Mijn afkeer steunt alleenlijk op buikgevoel. Ja, ik ben vooringenomen. Ik ga bijvoorbeeld jaarlijks naar de zomertentoonstelling↗︎ in Blankenberge. Ik schrijf daar telkens een stukje over, maar dit jaar valt dat tegen: Lieve Blancqaert! Waarna in mij het besef groeit dat zo’n buikgevoel veel schoonheidservaring in de weg staat. Hoogtijd dat ik daar iets tegen onderneem. Weg ermee!

Schrijver-dichter Benno Barnard↗︎ wordt in deze mijn sparringpartner. Nooit iets van gelezen. Hij wekt afkeer op, meer nog dan Lieve Blancquaert. Buikgevoel. Zeker, ik kan argumenten sprokkelen om dat buikgevoel te staven, maar ’t zijn licht gevonden stokken om de hond te slaan. 

Daar ga ik nu komaf mee maken. Ik neem me voor om in de bib een Barnardboek uit te zoeken en er de schoonheid van te appreciëren. In afwachting probeer ik al begrip voor ‘s mans meningen op te brengen. 

Benno Barnard is niet alleen auteur, dichter, woordkunstenaar, hij heeft ook uitgesproken meningen. Op een journalistenvraag waarom hij alhier voor een rechtse club komt spreken, antwoordt Barnard: ‘Weten jullie wel wat ik verdien? Ik heb een viswinkel en die moet draaien.’ (°) En zoals dat gaat in de vis, je begint al eens met tegenzin aan het werk. Barnard weer: ‘Rond de middag zet ik me altijd zuchtend aan het karwei — alleen amateurs vinden schrijven leuk. (…)’

De quote raakt me in het hart: ik vind schrijven leuk, ik ben een amateur. Tot gisteren had ik zo’n citaat aangewend om mijn Barnardweerzin te staven. Nu breng ik begrip op. De schrijver formuleert in deze het drama van de kunstenaar die zijn gave tot koopwaar ziet verworden. Barnard is zoals de hoer die zich voor het raam positioneert en zuchtend zegt: ‘Alleen amateurs vinden vrijen leuk.’

Flor Vandekerckhove↗︎


P.S.: Ik zie dat ik mijn poging tot begrip niet helemaal geslaagd is. Beschouw het als een begin.

(°) De citaten van Benno Barnard komen uit De Standaard.


Sinds kort is er op Facebook een pagina Flor in spoken word. Hij dient om de gedeclameerde versies van mijn verhalen beter kenbaar te maken. Wie op Facebook zit, klikt hier↗︎.


Geen opmerkingen: