zaterdag 27 augustus 2022

Brief aan mijn jarige kleindochter

— Grootvader en kleindochter —


Lieve kleindochter,
Verleden jaar, op 27 augustus, ging een traditie van start. Die dag was in 2021 bijgevolg niet alleen je achttiende verjaardag, maar ook het begin van iets wat ik heel mijn leven wil volhouden. Ik nam me toen voor om elk jaar een stukje voor je te posten: een handpalmverhaal als verjaardagscadeau. Een nieuwe traditie! 
Het aanvangsstukje heette Het licht zien↗︎. Ik liet me daarbij inspireren door Yellow Submarine van The Beatles, song uit het jaar dat ikzelf 18 werd. Het stukje is, net als de song, een ode aan het plezier, aan het genieten van de simpele dingen des levens. Iets waar je grootvader wel goed in is, iets wat hij je graag in ’t leven wil meegeven.
Vandaag word je 19, en mijn gedachten keren terug naar 1968, jaar waarin ikzelf 19 werd. Was me dat een jaar zeg! Daar valt een boek over te schrijven en menigeen heeft dat dan ook gedaan, daar hoef ik niets aan toe te voegen. Of ’t zou dit hier↗︎ moeten zijn, dat staat in geen enkel boek. Wat wil je dat ik er verder nog over zeg? Ik zoek inspiratie in de top-100 van dat jaar. En wat zie ik daar helemaal onderaan staan, op 100, net op de valreep van de vergetelheid? Een song die in mijn herinnering uit maar één woord bestaat: Monja! Eén woord, dat lied kon iedereen uit het hoofd zingen, zelfs ik! Zo’n liedjes, jarige kleindochter, maken ze vandaag niet meer. En da’s maar goed ook: luister↗︎.
Je grootvader↗︎

2 opmerkingen:

Marijke zei

héhéhé zou je niet eens naar de kapper gaan :-D

Christine Pire zei

Vooral niet naar de kapper gaan! x