woensdag 17 augustus 2022

Rechts, rechtser, rechtst, rechtsersttttt

De affiche van Frontnacht loog er niet om: klaar om te slaan!


Gisteren postte ik een stukje over De linkerkant van rechts↗︎, marginaal maar eerder sympathiek verschijnsel. Vandaag gaat het hier over de rechterkant van rechts, iets wat tig keer groter is en vooral kwalijker: extreemrechts. 
In Ieper wilde die strekking — genre gesterkte arm — op 27 augustus een muziekfestival organiseren. Probleem: zo’n extreemrechts festival brengt niet alleen lawaai voort, maar ook kwalijker herrie. Er werd kleurlingen en LGTBQ-mensen bijvoorbeeld afgeraden om tijdens dat weekend in de buurt van Ieper te komen. Extreemrechtse festivalgangers zouden, opgezweept door zichzelf, tot daden kunnen overgaan. Gelukkig waren er wakkere Ieperlingen die bijtijds in actie schoten en ervoor zorgen dat het festival verboden werd.
Hier te lande heet de kopman van extreemrechts Dries Van Langenhove. Dat mensen van kleur hier wegblijven vindt hij sowieso een goed idee. ’Misschien moeten we, zuiver bij wijze van wetenschappelijk experiment, eens kijken wat er zou gebeuren met een Vlaamse stad als we er een tijdje enkel nog etnische Vlamingen toelaten en we de “multiculturele verrijking” dus terugdraaien’, aldus deze Dries. Ik had er geen aandacht aan besteed, ware het niet dat er een bericht van mijn oude maat Bert H. in mijn mailbox viel:
De heer Dries Van Langenhove wil een "wetenschappelijk" experiment in een stad met enkel zuiver etnische Vlamingen. Ik vraag me af waar hij die gaat vinden. In Oostende bijvoorbeeld kan hij er wel naar fluiten. Wanneer de Spanjaarden Oostende in de 16de eeuw probeerden in te nemen zijn de oorspronkelijke bewoners gedood. (Wat althans in de garnizoensstad overbleef, Oostendenaars waren allang over zee naar Zeeland gevlucht, waar ze veelal blijven wonen zijn). Vandaag zijn de oudste Oostendse namen allemaal van het Spaans afgeleid, omdat het Spanjaarden waren die met Oostendse vrouwen trouwden. (Voorbeeld: Laga, komt van Del Aqua, De Meyus komt van De Mejesos). Als Van Langenhove in Oostende per experiment alle niet-etnische Vlamingen zou doen vertrekken, loopt de stad leeg. Dries Van Langenhove is, anders gezegd, een complete idioot. Vlaanderen is ettelijke malen bezet geweest (Romeinen, Spanjaarden, Fransen, Oostenrijkers, Duitsers…). Als er ergens een streek bestaat waar er om zo te zeggen geen zuiver ethische bewoners bestaan, dan wel de Vlaanders. 
Wat mij ook de gelegenheid geeft om nog eens te wijzen op een stukje dat ik lang geleden schreef onder de titel: Heel het Beleg van Oostende in 580 woorden↗︎.

Geen opmerkingen: