zaterdag 20 augustus 2022

Who the fuck is Eliot Katz

Eliot met Vivian Demuth, dichters voor de vrede, op een anti-oorlogsbijeenkomst in de Verenigde Staten. Rechts Affiche voor een poëzieavond in 1986,  Eliot Katz leest voor, samen met de beatdichters Allen Ginsberg en Gregory Corso.


Wikipedia toont me geen lemma Eliot Katz (°1957). Het is zijn website↗︎ die me leert dat de man een Amerikaanse activist en schrijver is. Hij schreef zeven dichtbundels en drie e-prozaboeken. Katz' recentste werk heet The Poetry and Politics of Allen Ginsberg. (°) Dat boek heb ik nu in Amerika besteld en omdat het later ongetwijfeld sporen in de blog zal nalaten, wil ik die Katz eerst een beetje leren kennen.
De ouders van zijn moeder en vijf van haar zeven broers en zussen zijn omgekomen in Auschwitz, waar ze in 1944 uit Hongarije met een veewagen naartoe werden gevoerd. Eliot 
is kind van een overlevende van de Holocaust. 
Katz, die een doctoraat in de literatuur heeft, woont nu, met zijn partner, schrijfster  Vivian Demuth↗︎ in Hoboken↗︎. Katz heeft veel activisme in de kuiten: vredesbeweging, daklozen, anti-apartheid, PEN, Occupy Wall Street, recht op gezondheidszorg… Alhoewel hij van een volgende generatie is, lijkt hij nauw verbonden met de beatgeneration↗︎. Hij ging vriendschappelijk om met wijlen Allen Ginsberg. Een jaar na diens dood (1997) was Katz mede-organisator van A Tribute to Allen Ginsberg's Poetry and Social Activism, evenement in New York City, dat meer dan 2500 man trok. Op het podium: Patti Smith↗︎, Philip Glass↗︎, The Fugs↗︎, Stephan Smith, Natalie Merchant, David Greenberg, Anne Waldman↗︎, Ed Sanders↗︎, Jayne Cortez, Bob Rosenthal, Eileen Myles↗︎, Dave Dellinger, Andy Clausen en ook Eliot Katz zelf. Lijst die me leert dat Katz en ik wel meer interesses delen, zo ook in dichter Adrienne Rich (van wie ik hier↗︎ een gedicht vertaal). In Logos, a journal of modern society & culture↗︎ schrijft Eliot Katz over haar iets, waarvan ik vermoed dat hij 't ook over Ginsberg zal zeggen:
‘Gedurende haar hele literaire leven was Adrienne bezig om de grenzen te verleggen van wat als menselijk mogelijk kan worden beschouwd, wetend wat William Blake wist, dat wat kan worden ingebeeld ook gerealiseerd kan worden, dat er smakelijke democratische stoofschotels bereid kunnen worden met de juiste inventieve mix van subjectieve en gemeenschappelijke ingrediënten.’
Omdat de tijd niet stilstaat is het boek van Katz intussen tot mij gekomen. Ik lees Poetry and Politics of Allen Ginsberg nu samen met Barricadepoëzie (°°), dat over activistische dichters in Vlaanderen en Nederland gaat. Hoe komt het toch, vraag ik me daarbij af, dat het eerste me zo boeit en het tweede me zo saai lijkt. Misschien kom ik al lezend tot een antwoord.
Flor Vandekerckhove↗︎


(°)  Eliot Katz. The Poetry and Politics of Allen Ginsberg. Beatdom Books. 2016.329 pp.

(°°) Johan Sonnenschein en Kornee Van Der Haven. Barricadepoëzie. Lyrisch activisme sinds 1848. EPO Berchem. 2022. 449 pp.



Sinds kort is er op Facebook een pagina Flor in spoken word. Hij dient om de gedeclameerde versies van mijn verhalen beter kenbaar te maken. Wie op Facebook zit, klikt hier↗︎.

Geen opmerkingen: