woensdag 24 juli 2024

Mijn gebrek aan sociabiliteit is welhaast compleet

Links: Daniël Crabeels verwelkomt Hugo Brutin en Lieve Sinaeve. Rechts: Samuel Pennynck fotografeert Luc Martinsen.

Daniël Crabeels is eigenaar, Daniela Chirion is curator, Lloyd is de galerie. Nog tot zondag 18 augustus is daar … from Ostend with love te zien, werk van Jacky De Maeyer, Valerie Decleer, Philippe Badert en Hans Defer. (°) Mocht mij een greintje sociabiliteit resten, dan had ik de vernissage bijgewoond, dan was ik daar door kunst geïnspireerd geraakt, dan had ik me bij Hugo⇲ verontschuldigd omdat ik hem onlangs op de Baelskaai passeerde zonder groeten. 
Mijn gebrek aan sociabiliteit is helaas welhaast compleet, ik gedraag me als A.L. Snijders: 'Ik zie mensen in de verte, ik ga niet naar ze toe, ik blijf roerloos tussen de bomen staan. Ik voel me schuldig en bevrijd. Om die twee dingen gaat het: ik ben een sociaal mens met een glimlach en een eenzaam dier dat niet gestoord wil worden. Nooit ben ik zonder dat schurende gevoel.'
Daardoor zal ik evenmin in De Grote Ruutten present tekenen wanneer Samuel Pennynck in die galerie een tentoonstelling cureert die op 2 augustus van start gaat als The Pink Lady. De jonge Pennynck selecteert er werk uit de productie van de jongste 15 jaar van Luc Martinsen⇲ en kiest voor roze, blauw en zwart op doek, merkwaardige benadering voorwaar. (°°)
Wat kan ik doen om mijn gebrek aan sociabiliteit goed te maken? Veldpost van Herman Pieter de Boer kan helpen. Soldaat Loftus krijgt post van een buurmeisje: ‘Beste Loftus, ik schrijf je een brief want je bent ver weg. Hoe gaat het met jou? Hier gaat alles goed. Ons varken heeft gebigd. Elf stuks. Gisteren heeft het vreselijk gestormd. Mijn vader zijn pet lag in de sloot. Nu Loftus, ik eindig, het papier is vol. Anna.’ De Boer schrijft daarna nog één zin, een bijzonder straffe slotzin: ‘Wel allemachtig!’, riep Loftus ontroerd. ‘Een liefdesbrief!’
Flor Vandekerckhove

(°) …from Ostend, with love. @ Galerie Lloyd, Vlaanderenstraat 76, Oostende. Jacky De Maeyer, Valerie Decleer, Philippe Badert, Hans Defer. Nog tot 18 augustus.
(°°) The Pink Lady - Luc Martinsen. Opening: 2 augustus om 19u @ Galerie De Grote Ruutten, Wagenstraat 27 Oostende. Open vrij/zat/zon t.e.m. 18 augustus en op afspraak (0465020750 / 04834113099).

Geen opmerkingen: