zaterdag 15 augustus 2015

Van het ene gebouw naar het andere


Over de Bredense villa Mon Castel schreef ik hier eerder al een stukje. Het huis was eigendom van de Gentse nijveraar Marc Samdam en het bevond zich in een straat die naar hem genoemd werd: avenue Marc Samdam. Vlak voor de villa eindigde er in de Marc Samdamlaan een andere straat en die werd dan weer naar het huis van die Samdam genoemd: avenue Mon Castel. Die mens mocht er zich bijgevolg op beroemen dat zijn patrimonium twee straatnamen waard was, de Kasteellaan en de Marc Samdamlaan.
Die laatste straat heet zo niet meer, da’s nu de Prinses Marie-Josélaan. Maar de avenue Mon Castel is ook vandaag nog altijd de Kasteellaan. De villa bestaat niet meer, maar er bestaat wel een foto die vanaf het bordes van Mon Castel gemaakt werd en waarop de Kasteellaan afgebeeld wordt. Vooraan zien we het hek dat het kasteeltje van de straat scheidt. De twee hoekhuizen staan er ook vandaag nog. Het huis links heeft zelfs nog altijd zo’n poortje met dak. Voor de rest zien we nog enkele huizen en veel bouwgrond. Als ik dat goed interpreteer dan toont de foto ons ook dat de avenue Mon Castel in die tijd nog niet helemaal tot aan de Driftweg doorgetrokken was.
Op ’t einde, rechts, zien we de zuidkant van het sanatorium Marin, een gebouw dat een belangrijke rol in mijn leven gespeeld heeft. Daar komt in 1934 de alleenstaande moeder Aline Hofman toe, samen met haar elfjarige dochter Henriette De Clercq. De Gentse heeft er werk gevonden als strijkster. Dochter Henriette leert de plaatselijke jeugd kennen en groeit er op tot jonge vrouw. Hoe het haar verder vergaan is vind je hier, maar het komt er hoe dan ook op neer dat ik daar het resultaat van ben.
En dan kijk je naar zo’n historische foto, waarop je vanuit het sjieke Mon Castel de zuidkant van het sanatorium ziet. Daar zie je de terrassen waar de patiënten in hun bed naartoe gerold werden om er van een zonnekuur te genieten. En onder die terrassen bevinden zich enkele kamers voor het personeel. In een van die kamers woont mijn grootmoeder met haar dochter die later mijn moeder wordt.
Flor Vandekerckhove

Geen opmerkingen: