vrijdag 8 september 2017

Eigen Luizen hebben een zwart gat

— Als je diep in zo’n postbus gluurt zie je in de verte een zwart gat. Net als bij zijn naamgenoot uit de sterrenkunde is het niet de bedoeling dat daar enig licht uit ontsnapt. —

We zijn hier haast allemaal gepensioneerd en we laten allemaal de hond uit. Daardoor kennen we elkaar ook goed, want niets spreekt zo gemakkelijk als gepensioneerden die de hond uitlaten.
Hij is vrachtwagenchauffeur geweest en tegen de tijd dat je zestig wordt, heb je daar wel schoon genoeg van. Dan lonkt het pensioen. Of lonkte, in de verleden tijd, want 't is nog maar de vraag of het nu nog kan. Ik ben, hoe dan ook, blij voor hem.
‘Het komt door al die Vreemde Luizen,’ zegt hij, ‘en als je een accident met camions ziet, is er altijd wel zo’n Vreemde Luis bij betrokken.’ In mijn buurt spreken we de taal van het eigen-volk-eerst-zonder-veel-nadenken.
’s Avonds toont de televisie me lange rijen postbussen. Die hangen aan muren in Roemenië, Bulgarije, Polen en Slowakije. Mooi beeld, rechte rijen, vakmanschap, de postbussector boomt. Maar het vreemde is… De post die erin terechtkomt is niet bestemd voor Roemenen, Polen, Bulgaren of Slowaken. Het is post voor landgenoten die daar bedrijven hebben ter grootte van zo’n kleine postbus.
Wie in zo’n postbus gluurt ziet daar een zwart gat. Net als bij zijn naamgenoot uit de sterrenkunde is het niet de bedoeling dat daar enig licht uit ontsnapt. Maar wie hard genoeg kijkt ziet daar toch sterren rondwaren; sterren met namen als Van Roosbroeck-Maes, Fernand Michel, Hans D’Eer, Tom Lokere, Hertsens, Filip Heeze, Verhegge, Roland Peeters, weduwe Frans Put, Devoldere, De Vreese, Gilbert De Clercq, Sven Geerts, Van Dyck, Bellekens, Saelens, Luc Beyers, Dandoy, Robrechts, Roland Jost… ‘t Zijn sterren uit het teken van Febetra, de Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs en Logistieke Dienstverleners. Ze rekruteren daar chauffeurs — twee voor de prijs van één — die de hondenman vervolgens Vreemde Luizen noemt.
Hoe kan ik die ondernemers dan benoemen? Misschien is Eigen Luizen wel een optie. Ik zal het eens vragen als we weer de hond uitlaten.
Flor Vandekerckhove


P.S.: de BTB maakte een interessant dossier over die postbusadressen. Je kunt het hier downloaden.

Geen opmerkingen: